Statenfractie CDA
14 november 2019

Schriftelijke vragen over schade door 'letterzetter'

Statenlid Johan Geraats heeft een week geleden schriftelijke vragen over de ‘letterzetter’ ingediend. De letterzetter is een kleine kever die voor veel schade aan Nederlandse bossen zorgt. In Nederland zou 12.500 hectare (ha) fijnsparbos het slachtoffer van het beestje zijn geworden. Naast bossen die soms vrijwel geheel doodgaan, zijn ook individuele sparren in tuinen het slachtoffer. De schade die de letterzetter aanricht baart het CDA ernstige zorgen. 

Johan Geraats vraagt het college van Gedeputeerde Staten onder andere om de schade aan specifiek de Limburgse bossen in kaart te brengen. Ook vraagt hij het College naar maatregelen, en wat deze kosten. Daarnaast vraagt Geraats wat de situatie m.b.t. de letterzetter betekent voor het 1 Miljoen Bomenplan, een plan dat door het CDA werd geïnitieerd en door het College in haar programma werd opgenomen: "Wordt er rekening gehouden met ziektes, ongedierte en klimaatomstandigheden?”.

Als laatste haalt Geraats de eikenprocessierups, een andere insectensoort die tot veel problemen in de provincie heeft geleid, aan. Hij vraagt het College de jaarlijkse bestrijdingskosten en de bijbehorende overlast voor mens en dier in kaart te brengen, en dit mee te laten wegen in de keuze welke bomensoort er al dan niet in Limburg geplant moet worden. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.