Nieuwe, groene inrichting van oudere wijken

De positieve effecten van groen op onze gezondheid zijn bewezen. Mensen met een groene woonomgeving voelen zich gezonder. Wij willen de groene openbare ruimte aantrekkelijker maken om te bewegen, te zijn en te ontmoeten. De gemeente legt ‘spelen in het groen’ vast als ruimtelijke functie. Wij vinden dat openbare groenstroken beter kunnen worden benut. Het houdt Nederweert koel in de zomer, gaat wateroverlast tegen in de winter en zorgt voor versterking van de biodiversiteit. Hierbij denken we aan bloemrijk bermbeheer en toepassing van natuurlijke afscheidingen zoals een houtwal om een parkeerplaats. Door als gemeente het groen ecologisch te onderhouden en chemische middelen te verbieden geven we het goede voorbeeld.

Nederweert moet ‘waterslim’ worden zodat we de pieken in regenval en droogte beter aankunnen. Wij willen groene daken, het afkoppelen van hemelwater op het riool en energiebesparende maatregelen verder stimuleren. Europese en nationale subsidieregelingen moeten hiervoor meer worden ingezet.

Het is belangrijk dat de gemeente over het niveau van groenonderhoud communiceert met omwonenden. Wij willen bewoners meer inbreng geven over het groen in hun buurt. Willen mensen hoogwaardig groen in hun buurt, dan vragen we in ruil daarvoor hun bijdrage bij het onderhoud van dit groen. Ze kunnen snippergroen van de gemeente adopteren. De gemeente faciliteert de bewoners waar nodig met materialen en kennis, en organiseert hiertoe een vast aanspreekpunt.

Uitgangspunt is dat de samenleving als eerste verantwoordelijkheid neemt en dan pas de overheid. We leren onze kinderen dat spelen in de omgeving van water gevaarlijk kan zijn, dat speeltuinen en klimrekken risico’s met zich mee kunnen brengen en accepteren dat de
overheid niet overal een oplossing voor hoeft te bedenken.

De inrichting van de openbare ruimte mag niet het sluitstuk zijn van economische activiteiten in de omgeving. De zorg voor een aantrekkelijke en toegankelijke inpassing in de omgeving is een vast onderdeel van ontwikkelopgaven. Wij blijven erop toezien dat de openbare ruimte niet vervuilt en verloedert, maar dat wordt gewerkt aan een schoon en veilig dorp.

Iedereen moet op een veilige manier op pad kunnen. De openbare ruimte moet veilig zijn, bijvoorbeeld door het toepassen van slimme verlichting. Zo zorgen we voor zelfstandige mobiliteit van kinderen en ouderen.

Wij blijven erop toezien dat openbare ruimten en gebouwen goed toegankelijk zijn, hindernissen worden gesignaleerd en verholpen.

De gemeente ondersteunt collectieve oplossingen die inwoners zelf bedenken om beter voor elkaar te kunnen zorgen. Wij willen bijvoorbeeld meer bankjes voor ontmoeting en zodat ouderen kunnen uitrusten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.