09 januari 2014

Aalburgse Alliantie speelt met vuur

De afgelopen tien dagen stonden de regionale en zelfs landelijke media bol over de gebeurtenissen rond de jaarwisseling in Veen. Soms is het dan tenenkrommend wat voor een vertekend beeld er wordt gegeven over onze gemeente en over Veen in het bijzonder.  Met name de verwijzingen als ware het een ge-isoleerde orthodoxe zwaar christelijke enclave stuiten mij dan erg tegen de borst. Alsof een geloof een verklaring geeft voor het ontstaan van de rellen. Integendeel.  De media lijken er soms wel op uit te zijn om tegenstellingen te versterken. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet helpt om de rellen de kop in te drukken. Zijn de media dan de schuld? Nee uiteraard niet. Deze ligt volledig bij de relschoppers zelf. Iedereen heeft met respect om te gaan met hulpverleners.  Agressie, fysiek of mentaal moet keihard worden aangepakt.

Ik denk dat ik er niet ver naast zit als ik zeg dat 99,5% van de bevolking van Aalburg het betreurt dat er een situatie is ontstaan waarbij de politie het blijkbaar nodig vond om 101 arrestaties te verrichten op 30 december.  Burgemeester Naterop is er hier zeker één van.  Ik was niet als getuige aanwezig bij LaTeJa maar als ik lees dat men tot vier keer is gesommeerd om zich te verwijderen en hier dan geen gehoor aan wordt gegeven moet je niet gek opkijken dat de politie ingrijpt. Eigen schuld.  Natuurlijk zijn er een aantal mensen opgepakt die zelf geen direct aandeel hadden in de rellen. Zij zaten ‘toevallig’ in het café.  Dat is jammer maar of het nu zo verstandig was om juist op die plaats aanwezig te zijn waar schijnbaar vooraf al bekend was dat er “iets stond te gebeuren” is in mijn ogen ook een terechte vraag.  

Hoe nu verder? Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet gelijk een oplossing voor handen heb. Wel weet ik zeker dat het niet helpt om naar elkaar te wijzen en zo tegenstellingen juist te vergroten. Men zal in gesprek met elkaar moeten. De oproep van onze burgemeester om het gesprek aan te gaan ondersteun ik dan ook van harte.  Iedereen is gebaat bij een gezellig én veilig feest rond de jaarwisseling. De werkgroep Oud en Nieuw Veen zet zich hier ook al hard voor in. Vertrouwen in elkaar zal moeten groeien.

Daarom begrijp ik de reacties en opstelling van de Aalburgse Alliantie niet.  Gelukkig, men veroordeelt het gedrag van de raddraaiers. Maar met name én tegelijkertijd nagelt deze partij onze burgemeester aan de schandpaal. Vanmorgen las ik het Brabants Dagblad dat voorzitter Wilfried Bouman hem beschuldigt van een vorm van dictatuur.  Dat gaat in mijn ogen veel te ver.  Zelfs het feit dat een deel van de hopelijk onterechte arrestanten uit de boezem of nabijheid van deze partij komt rechtvaardigt dit niet.  Eerder was Henno Timmermans op verschillende media veelvuldig te horen en te zien waarin hij met name het gedrag van de politie afkeurt. Over de relschoppers hoor ik hem weinig tot niet. In de gemeenteraad worden er kritische vragen aan de burgemeester gesteld.  Men is hier zo trots op dat er zelfs een persbericht aan is gewijd. Een woord van steun in het openbaar aan Naterop in deze lastige tijd heb ik niet gehoord of gelezen.  Met deze houding houdt men, hopelijk ongewild,  een voedingsbodem in stand voor die lieden die willen relschoppen  of willen laten zien ‘wie de baas is’ in Veen.  

Men neemt hiermee het risico om zichzelf te manoeuvreren in een isolement in politiek Aalburg.  En dat zou erg jammer zijn, want hoewel ik het vaak niet eens ben met de opstelling en standpunten van deze partij vertegenwoordigt men op democratische wijze wel een deel de Aalburgers.

Bij deze roep ik Henno en consorten dan ook op om een andere toonhoogte te kiezen in deze discussie. De lastige weg naar een oplossing wordt hiermee vast weer een stukje minder moeilijk begaanbaar.

Arno Bouman

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.