30 november 2014

Dicht bij de kern blijven

Dicht bij de kern blijven 

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij het verkiezingscongres van CDA Brabant. Het is altijd weer leerzaam en inspirerend om ervaringen te delen met gemeenteraadsleden uit andere gemeenten. De ochtend werd afgetrapt door René Peters, wethouder te Oss met een meditatief moment. “Dicht bij de kern blijven”.

Wat mij betreft een inspirerend appèl voor elke politicus. Dus ook voor mij. De christendemocratie vindt zijn inspiratie in de Bijbel. Een belangrijke kern als je mij vraagt. Tegelijkertijd betekent: “Dicht bij de kern blijven” ook dat je probeert om bij elk besluit het belang van de inwoners van Aalburg te dienen. Niet teveel poespas en regelgeving, niet lullen maar poetsen. En altijd op een verantwoorde en eerlijke wijze. Kortom: gebruik je gezonde verstand.

Ik ben in de politiek gegaan om twee redenen. Als eerste om daar waar mogelijk iets te betekenen voor mijn directe leefomgeving. En als tweede omdat ik óók gewoon interessant en leuk vind.

Nu ik ruim een half jaar in de raad van Aalburg zit merk ik dat het soms best lastig is om bij diverse raadsvoorstellen de vertaalslag naar de praktijk te leggen. Bij elk raadsvoorstel probeer ik dit te doen. Maar hoe leg ik bijvoorbeeld alle juridische verordeningen uit over de zorg die goedgekeurd moeten worden door de gemeenteraad? Waar is de menselijke maat terug te lezen in die verordeningen? Wat betekent e.e.a. in de praktijk voor de inwoners van Aalburg?

Afgelopen woensdag las ik een artikel in het Kontakt. De WMO raad voelt zich in Aalburg niet serieus genomen door de gemeente. Nadat ik het artikel gelezen had vroeg ik me als eerste af of ik me herken in dit beeld. Het antwoord is eigenlijk niet. Als het gaat om het tijdig aanleveren van stukken en adviezen is er inderdaad ruimte voor verbetering. Maar als het gaat om betrokken worden bij de decentralisaties ben ik er van overtuigd dat de WMO raad hier wel degelijk als serieuze gesprekspartner wordt gezien.

Wethouder Prosman doet er verstandig aan om de WMO raad zo snel mogelijk uit te nodigen voor een bakje koffie.  Niet over elkaar communiceren in de krant met elkaar aan tafel.  En laten we hopen dat men dan beide dicht bij de kern blijft. Niet gaan steggelen over wie nu gelijk heeft of over andere details. Maar met elkaar de schouders zetten onder het waarborgen van een zo goed mogelijke zorg welke haalbaar is met de beschikbare middelen in de gemeente Aalburg. En laat men dan uitleggen hoe de menselijke maat tot uiting komt in alle regelgeving die wordt vastgesteld.

René Peters komt a.s. dinsdag naar Aalburg toe. Hij is dinsdagavond te gast bij de ledenvergadering van het CDA. Hij zal dan o.a. spreken over hoe hij als wethouder zorg dicht bij de kern blijft. Wat mij betreft is iedere belangstellende van harte welkom. Aanvang 20:00 uur in het dorpshuis van Genderen.

Arno Bouman

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.