02 april 2024

CDA benadrukt urgentie van informatieveiligheid voor inwoners

Het CDA Dongen – ‘s Gravenmoer heeft tijdens een recente raadsvergadering de noodzaak van informatieveiligheid benadrukt. Gemeenten beschikken over gevoelige informatie van inwoners. Deze informatie moet met uiterste zorg worden behandeld. Naar aanleiding van een rapport van de rekenkamer heeft de gemeenteraad gesproken over hoe dit beter kan.

Onderzoek Rekenkamer naar informatieveiligheid
In het rapport van de rekenkamer staan concrete handvatten, aanbevelingen en inzichten om de informatieveiligheid te verbeteren. De rekenkamer is een onafhankelijk orgaan, ingesteld door de gemeenteraden van Dongen, Goirle, Hilvarenbeek en Loon op Zand. Het levert met onderzoek een bijdrage aan een goed functionerende gemeente. Bij informatieveiligheid gaat het om de bescherming van informatie tegen dreigingen. Vaak wordt dit geassocieerd met aanvallen door hackers of diefstal van wachtwoorden. CDA-raadslid Coert van Os benadrukte dat gemeenten een wettelijke en morele plicht hebben om zorgvuldig om te gaan met deze gevoelige informatie.

Aanbevelingen voor verbetering
In het rekenkameronderzoek worden aanbevelingen gedaan om de informatieveiligheid te verbeteren in de gemeente. Van Os heeft tijdens de raadsvergadering hiervan een aantal punten uitgelicht. Dit omvat onder meer het actualiseren van risicoanalyses, het verbeteren van samenwerkingen met externe dienstverleners en het versterken van de fysieke beveiliging van vertrouwelijke documenten. „Wij zijn geschrokken over het feit dat de fysieke beveiliging niet op orde was tijdens de testen van de rekenkamer. Hoe is het mogelijk dat bezoekers van het gemeentehuis toegang kunnen krijgen tot vertrouwelijke documenten op de kamer van de burgemeester?”, uitte Van Os zijn zorgen.

Voortdurend aandachtspunt
Het CDA benadrukte dat informatieveiligheid een voortdurend aandachtspunt blijft. Van Os: „Wij zien ook in dat er veel stappen al gezet zijn, de organisatie omtrent informatieveiligheid staat en dat het onderwerp altijd een punt van aandacht blijft.”. De gemeenteraad heeft daarom besloten dat het college van burgemeester en wethouders aan de slag moet met de aanbevelingen die de rekenkamer doet.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u mailen naar [email protected] of appen naar 06 - 200 402 95.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.