09 juli 2021

CDA is kritisch over de rol van de wethouder in zake Onderwijshuisvestiging

Op donderdag 8 juli heeft de gemeenteraad, op aanvraag van de oppositiepartijen CDA, D66 en OPD, gesproken over de Onderwijshuisvestiging van de basisscholen in Dongen. Aanleiding was de onaangename verrassing dat de bouw van IKC JJ Anspachschool en IKC ‘s Gravenmoer bijna twee keer zo duur zou worden. Het hele scholenplan zelfs 11 miljoen euro duurder dan eerder berekend.

Rol van de wethouder
Uit de pers heeft de CDA fractie mogen vernemen dat de wethouder al tijden wist dat het duurder zou worden. In hetzelfde bericht kaatste de wethouder de bal terug naar de gemeenteraad, alsof de raad verantwoordelijk is voor het wel of niet doorgaan van de nieuwbouw. Dit deed verantwoordelijk wethouder Van Boxtel (PvdA) zonder te reflecteren op haar eigen rol. CDA fractievoorzitter Annemarie van Eenennaam gaf aan dat de moeilijkheid van het uitvoeren van een plan niet alleen het zorgen dat het uitgevoerd gaat worden is, maar juist ook binnen het gestelde budget dit voor elkaar te krijgen. Het is juist de taak van de wethouder om dit in goede banen te leiden.

Daarnaast had de raad, die toestemming heeft gegeven voor het plan en het bijbehorende budget, actief op de hoogte moeten worden gebracht van deze financiële ontwikkelingen. Afgezien van een disclaimer dat bouwkosten stijgen is er tot de informatieavond geen enkele waarschuwing geweest.

Van Eenennaam vond een excuus van de wethouder aan de gemeenteraad op zijn plaats en vroeg ook om een reflectie over hoe ze dit dossier verder wil oppakken. Wethouder Van Boxtel reflecteerde vervolgens op het proces, en sprak het volgende: ‘Er zijn zaken niet goed gegaan en daar baal ik enorm van. Ik bied daarvoor excuses aan.’

Toekomstperspectief
Na de toelichting van de wethouder en haar excuses moet de blik weer op vooruit. Het CDA blijft van mening dat het verbeteren van de huisvesting voor onze Dongense scholieren topprioriteit is. Wij herkennen de noodzaak en de urgentie van de nieuwbouw voor de JJ Anspachschool, en de Springplank en Wegwijzer. Dat staat wat ons betreft ook niet ter discussie. Om dit te kunnen bewerkstelligen zullen er in september pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. Door de oppositiepartijen werd gevraagd om volgende week een duidelijk tijdspad en actieplan aan de raad voor te leggen. Dit moet leiden tot inzicht voor de raad en schept tevens duidelijkheid voor alle Dongenaren.

Meer weten? Of wilt u reactie geven? Mail communicatie@cdadongen.nl of App +31 6 200 402 95

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.