18 februari 2024

CDA tevreden met nieuwe ontwikkelingen op begraafplaatsen

In een recente raadsvergadering heeft het CDA haar steun uitgesproken voor het raadsvoorstel betreffende de doorontwikkeling van gemeentelijke begraafplaatsen. Met de voorgestelde aanpassingen wordt voldaan aan zowel actuele als toekomstige maatschappelijke wensen. Zoals de mogelijkheid tot Islamitisch begraven in Dongen en het op een meer natuurlijke wijze begraven in ’s Gravenmoer.

Invulling aan maatschappelijke wensen
CDA-raadslid Jacques van der Aa toonde zich tevreden over de manier waarop het voorgestelde beleid invulling geeft aan maatschappelijke wensen: „Met het voorgestelde besluit wordt op een weloverwogen en praktische wijze invulling gegeven aan actuele en toekomstige maatschappelijke wensen." Door het raadsvoorstel wordt het namelijk voortaan mogelijk om Islamitisch begraven te worden. Ook worden de keuzemogelijkheden voor natuurlijker begraven vergroot voor de inwoners uit ‘s Gravenmoer. Zij hoeven niet langer naar begraafplaats de Kremer in Dongen wanneer zij kiezen voor ‘natuurlijker begraven’.

Islamitisch begraven
Door het college is contact opgenomen met het bestuur van ISN Isra Dongen Moskee & Cultureel Centrum. Tijdens een gesprek op begraafplaats de Kremer bevestigden zij dat er ook in de islamitische gemeenschap in Dongen steeds meer behoefte ontstaat om hier op islamitische wijze begraven te worden. Door een deel van begraafplaats de Kremer aan te wijzen voor islamitisch begraven wordt aan die wens tegemoetgekomen.

Natuurlijk begraven nu ook in ’s Gravenmoer
Door een gedeelte van Begraafplaats ‘s Gravenmoer aan te wijzen voor natuurlijker begraven worden de keuzemogelijkheden van de inwoners uit ’s Gravenmoer vergroot. Zij hoeven niet langer naar begraafplaats de Kremer wanneer zij kiezen voor natuurlijker begraven.

Wijzigingen doorvoeren
Het raadsvoorstel, met de voorgestelde wijzigingen, is door de gemeenteraad aangenomen. Momenteel worden alle benodigde voorbereidingen getroffen om dit besluit ten uitvoer te brengen. Wethouder Kees de Jong heeft aangegeven dat daarbij nauw zal worden samengewerkt met zowel het bestuur van ISN Isra Dongen Moskee & Cultureel Centrum als de stichting Begraafplaats ’s Gravenmoer.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u mailen naar [email protected] of appen naar 06 - 200 402 95.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.