17 februari 2023

Ambitieuze plannen worden werkelijkheid

Bouwen en ontwikkelen. Voordat er eindelijk een schop de grond in kan, zijn we vele jaren verder ten opzichte van de eerste plannen. Verschillende stappen moeten zorgvuldig doorlopen worden. Stappen die ook weer invloeden met zich meebrengen. Wetgeving kan veranderen, er gebeuren onvoorziene dingen in de wereld, adviesorganen en instanties werpen zich op als gesprekspartners en natuurlijk moet de omgeving goed meegenomen worden. Door dit alles weet je dat het eerste gepresenteerde plan nooit het eindresultaat zal zijn. En dat niet voor 100% aan ieders verwachtingen voldaan kan worden. Dit geldt natuurlijk helemaal als het gaat om een historisch zeer waardevol gebouw waar iedereen wel een mening over heeft.

U raad het al, wij hebben het over het Kasteel van Gemert. Vorige week werd aan de raad het totaalplan gepresenteerd. Na 5 jaar van plannenmakerij kunnen we wat ons betreft positief de volgende fase in om het kasteel voor alle inwoners een mooie toekomst te geven.

Het gepresenteerde plan kan op tevredenheid van het CDA Gemert-Bakel rekenen. Een plan met hele hoge ambities, waarmee Gemert-Bakel nog steviger op de kaart wordt gezet. Wij zijn van mening dat het behoud van een dergelijk cultureel erfgoed alleen mogelijk is door gecontroleerd door te ontwikkelen. Zodat het voor de gemeente zowel toeristisch als economisch een impuls brengt waar inwoners en lokale ondernemers van profiteren. Het kasteel en haar landerijen mogen niet in verval raken.

De presentatie liet onder meer zien dat er geluisterd is naar de omgeving en naar instanties die hierover gaan. De eerste in het oog springende wijziging is minder woningen. Het carré (grasveld in de tuin) wordt niet bebouwd. Daarnaast worden er meerdere verkeers- en parkeermaatregelen genomen. Maar ook de komst van een 5-sterrenhotel, restaurant, een spa/wellness en gym vallen op.  Dit alles met een duurzame blik waardoor bijvoorbeeld gewerkt gaat worden met warmte- en koude opslag.  De ambities waren groots en deze worden hiermee ook waargemaakt. Complimenten aan de kasteeleigenaar die ondanks kritiek in zijn plannen bleef geloven en ze waarmaakt.

En lekker wandelen in de kasteeltuin? Dat gaat snel weer mogelijk zijn. De kasteeleigenaar heeft daar specifiek aandacht aan besteed bij de presentatie van zijn plannen. Zo wordt het kasteel ontwikkelt met het oog op de bijdrage voor onze gemeente. Want uiteindelijk is het kasteel en haar tuin een beetje van ons allemaal.  

Namens CDA Gemert-Bakel,

Stefan Janszen

0610234611

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.