30 november 2016

Begroting 2017

In deze begroting wil het CDA een antwoord op de vraag geven of wij als grootste partij vinden dat het beter gaat sinds wij weer meebesturen in de gemeente? Vinden we dat het beter gaat dan circa 3 jaar geleden?

Ja dat vinden wij. 

Maar we vinden het nog niet goed genoeg gaan. We vinden dat het nog beter moet voor onze gemeente!

Daarom zullen we tijdens ons betoog het College vragen zich op 7 dossiers, één in iedere kern van onze gemeente, extra in te zetten met als doel dat ieder dossier significant verder is gebracht, of nog liever afgerond is voor de volgende begrotingsbehandeling.
We willen dat plannen sneller de eindstreep gaan halen. Dat we hier als Gemert-Bakel beter in worden. Ook willen we ook ieder kwartaal een toelichting over de status van deze dossiers. Niet alleen in onze fractie maar in de Raad omdat wij van mening zijn dat ieder dossier een groot algemeen belang voor de betreffende kern dient en daarmee informatie is die we als Raad willen hebben. Maar of dat zo is horen we ook graag van onze collega’s in de Raad.

Naast deze 7 dossiers zullen we ook met een voorstel komen hoe we denken dat onze gemeente inderdaad beter kan worden in het sneller afronden van dossier. We hopen dat hier ook draagvlak voor is bij onze overige collega’s in de Raad.

Ten slotte zullen we ook nog met een voorstel komen om het budget in de begroting op één onderdeel anders in te zetten omdat we, ondanks de positieve ontwikkeling die we zien ook van mening zijn dat één zwaluw nog geen zomer maakt en we vinden dat er ook in 2017 toegevoegd moet gaan worden aan de algemene reserve.

Dit als inleiding.

Ik wil het ook met u hebben over feiten versus maatschappelijke onrust.

Het CDA neemt maatschappelijke onrust serieus. En er is veel maatschappelijke onrust in NL. Dat ziet het CDA als geen ander en dat willen we graag mee helpen veranderen.  Onrust komt vaak voor uit angst. Angst voor je veiligheid, je gezondheid, angst voor je financiële situatie of de opleidingsmogelijkheden van je kinderen.
Terechte zorgen waar we met elkaar over in gesprek moeten en met elkaar aan moeten werken. Samen schouder aan schouder, ieder met een eigen politieke kleur maar wel met een gezamenlijk doel. Wegnemen van maatschappelijke onrust en scheppen van veilige kaders.

Zaterdag las ik in de digitale versie van de krant dat de fractie van coalitiepartij Lokale Realisten uitspreekt dat als je massaal CDA stemt je een situatie in onze gemeente krijgt waar alleen maar gedacht wordt aan de boeren. Ik lees dat, zucht weer een keer en denkt, leren we als gemeenteraad van Gemert-Bakel nou helemaal niks van het verleden? Leren we dan nooit om met elkaar te praten als we van mening zijn dat een partij niet het algemeen belang dient? En als we die mening hebben, onderzoeken we dan niet eerst of die mening klopt voordat we laten publiceren? Gaat het dan echt alleen om profileren en vergroten van maatschappelijke onrust voor ons eigen belang? Willen we echt aan de gang blijven om mensen met schijnzekerheid het gevoel te geven dat we iets voor ze willen doen? Wij doen daar niet aan mee. Want wij zijn geen populisten. Wij zijn een fractie die op basis van eerlijkheid en feiten probeert Gemert-Bakel mee te besturen.

Voor degenen die nog niet weten waar dit over gaat, het gaat over geiten. En waarom dit voorbeeld nu aanhalen? Het is en een voorbeeld waar ik me voor schaam als het gaat om onze gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen als Raad. Als het gaat om feiten versus maatschappelijke onrust en hoe we daar mee om zouden moeten gaan.
Er komt een aanvraag voor een geitenhouderij, u kent dit dossier vast wel. Een paar partijen spreken zonder zich verder te verdiepen in de feiten uit dat ze tegen zijn. Want er is maatschappelijke onrust en dat moet je serieus nemen en roepen ik ben tegen levert dan stemmen op. En partijen die de feiten willen weten nemen die maatschappelijke onrust niet serieus volgens deze partijen en geven daarmee niks om de gezondheid van onze inwoners. Het feit dat het CDA keihard gaat voor gezondheid staat voorop en dat we uitspreken “als deze niet gegarandeerd kan worden door feiten werken we niet mee” komt die personen niet zo goed uit want het is gemakkelijker ons te framen als partij die niks geeft om burgers en alleen voor boeren gaat, dus die uitspraak negeren ze liever.

Een paar weken geleden is in een gerechtelijke uitspraak geweest over een procedure gemeente versus MACE  in Landhorst. Het College daar had o.a. aangegeven in het kader van maatschappelijke onrust niet mee te willen werken aan de komst van een mestfabriek. De rechter heeft dat keihard verworpen. Als ik die uitspraak lees dan denk ik wil je echt iets veranderen in dossiers als deze dan moet je dit juist op basis van feiten doen. Dan zul je precies moeten weten wat een dergelijk dossier inhoudt als het gaat om bedreiging van de gezondheid en of er voldoende waarborgen zijn om zo’n bedrijf te willen in je gemeente en als we van mening zijn dat dit niet het geval is, hoe je hem op basis van standhoudende argumenten kunt weigeren.

Ik lees ook in deze krant een uitspraak van een raadslid van Lokale Realisten dat als dit in Den Haag was gebeurd dit bedrijf al lang tegengehouden zou zijn.  Ga dan naar Den Haag om hierover met de landelijke politiek te praten denk ik dan. Ga dit niet aan de zijlijn roepen maar steek je handen uit de mouwen. Dan ben je pas echt een raadslid dat opkomt voor haar inwoners. Wij doen dat. Wij hebben contact gezocht met een aantal gemeenten in Brabant die worstelen met soortgelijke dossiers, met de provincie en met onze partij in Den Haag en willen hier samen in optrekken de komende tijd. En is er al een oplossing? Ja en Nee. Ook landelijk worstelen ze met dergelijke dossiers maar door onze inspanningen staat deze problematiek wel weer hoger op de agenda. En zo zullen we druk blijven zetten. Provinciaal en landelijk. Want dat doe je als Raadsleden die echt een oplossing willen voor een maatschappelijke uitdaging.
We vinden in Nederland dergelijke dossiers blijkbaar heel lastig, en dat zijn ze ook. Maar willen we echt iets veranderen en duidelijkheid die maatschappelijke onrust kan beperken of voorkomen dan moet dit over gemeentegrenzen heen en moet algemeen beleid gaan helpen. Beleid gebaseerd op feiten waarbij twee zaken voorop staan. Gezondheid en veiligheid van de inwoners.

Dan wordt in dergelijke dossiers veel gesproken over de verplichte maatschappelijke dialoog. En als een ondernemer dat niet goed doet is hem dat te verwijten. Wij zijn heel erg voor die dialoog en willen dat iedereen zich hiervoor maximaal inspant. Zeker een ondernemer die iets wil wat ook nog eens gevoelig ligt en waar mensen zich oprecht zorgen over maken.
Maar zien ook in steeds meer dossiers dat betrokken partijen niet met elkaar in dialoog willen. Ze hebben een standpunt en willen gewoon niet naar anderen luisteren. Het argument is vaak we hebben geen vertrouwen in de andere partij. Maar is dat voldoende reden om niet eens met elkaar in gesprek te gaan? Dat vinden we een zorgelijke ontwikkeling. We zien deze ontwikkeling helaas ook weer in de Raad ontstaan. Sterker nog, in een dossier als Muizenhol wordt door de Raad de dialoog niet gestimuleerd. Nee er wordt geprobeerd om te tegenstellingen te vergroten. Denken we nou echt dat op basis van negativiteit dergelijke dossiers tot een goed einde komen? Vergeet het maar. En eigenlijk weten we dat allemaal ook wel.

Alleen op basis van de dialoog met elkaar als Raad en op basis van feiten kunnen we goede besluiten nemen en ook zorgen dat we ongewenste ontwikkelingen tegen kunnen houden. En dat zullen we als CDA blijven doen. En als we dat niet doen, zullen we hier aanspreekbaar op zijn. Laten we ajb blijven samenwerken als Raad om dergelijke lastige dossiers tot een goed einde te brengen. Geen moddergooien naar elkaar maar samen verantwoordelijkheid nemen. Eerst luisteren en onderzoeken, dan debat en vervolgens oordelen.

Onze eerste motie gaat dan ook over feiten in relatie tot maatschappelijke onrust.
Feit is namelijk dat als het gaat om intensieve veehouderij de Rips belast is. Dat zal niemand van ons ontkennen. Wij willen dan ook dat het College organiseert dat op de locatie Jodenpeeldreef 5 in de Rips, een perceel in eigendom van de gemeente met een mogelijkheid voor intensieve veehouderij, geen intensieve veehouderij meer komt. Hier heeft de gemeente zelf invloed op en besluiten daar geen intensieve veehouderij te laten vestigen draagt bij aan beperken van de intensiviteit en daarmee het verminderen van de belasting voor de Rips. Dit draagt bij aan het wegnemen van een stuk maatschappelijke onrust die feitelijk ook volkomen terecht is.  

Ook wil ik het met u hebben over burgerinitiatieven en burgerparticipatie en het ondersteunen van vrijwilligers.

Een onderwerp dat ook door ons College als belangrijk gezien wordt gezien de paragraaf die hierover toegevoegd is.  Dat waardeert het CDA!
Burgerparticipatie is ook een andere manier van werken. Hier wordt al op veel plekken over gesproken. We willen deze andere manier van werken steunen en hier energie in steken. Tot nu toe slagen we nog niet altijd voldoende om dat vertrouwen ook aan onze inwoners te geven. We zijn met z’n 21e vaak redelijk eigenwijs en denken dat we het beter weten terwijl eigen inwoners die bovenop bepaalde onderwerpen zitten veel meer ruimte en vertrouwen verdienen. De gemeente Gemert-Bakel moet waar het goed gaat ook vooral durven loslaten.

Een paar mooie voorbeelden.

De Bron in Handel. De gemeenschap wil deze zelf slopen en de nieuwe ontwikkeling daar mee oppakken. Heel veel dingen gaan daarin goed en dat moeten we vooral ook goed laten gaan. Op sommige onderdelen van het proces hebben ze ondersteuning nodig. Geef die ze gemeente. Maak daar tijd voor vrij want het levert zoveel op. 

Ook in Bakel zien we een dorpsraad die actief iets wil met het dorp en al veel zaken in gang heeft gezet. Als je hun plannen leest dan lees je ook we willen iets met het centrum maar hebben wat professionele hulp nodig m.b.t. de ontwikkeling van het centrum. Heldere vraag en begrijpelijke vraag. Het zijn vrijwilligers met verstand van zaken maar beperkte tijd. Ook in het verleden hebben we in Bakel gezien hoe graag ze iets met het centrum wilde en destijds hebben ze ondersteuning van de gemeente wat gemist.
Ondersteun De Stem van Bakel op dit onderwerp en zorg dat dorpsraad samen het dorp Bakel en gemeente nu samen echt stappen gaan zetten op centrumontwikkeling.

Om deze 2 initiatieven verder van de grond te krijgen dienen we ook een motie in. Hiermee willen we het college vragen de gevraagde ondersteuning te bieden.  Wij als Raad zullen proberen ons niet teveel te bemoeien behalve als we denken dat dit nodig is en dat zullen we toetsen aan de betreffende initiatiefnemers voordat we het uitspreken. Zij zijn namelijk in de lead.

Daarnaast lopen er een aantal dossiers in onze gemeente die onze vrijwilligers raken met name sportverenigingen. In 2017 verdienen ze wat het CDA betreft duidelijkheid te krijgen over hoe de kaders samen met hen uitgewerkt gaan worden.

Een voorbeeld hiervan is de Sportverenigingen in Milheeze. Ze hebben een plan opgesteld om een multifunctioneel sportveld te realiseren. Dit initiatief wordt voor het grootste deel gefinancierd door het dorp zelf. Dit plan kan pas gerealiseerd worden als de tennisclub Millus hieraan meewerkt (stuk grond nodig) Het overleg met de gemeente en tv Millus over privatisering verloopt stroef, hetgeen mogelijk een belemmering vormt voor het dorpsinitiatief. Ondersteuning vanuit de gemeente is gewenst om dit stap verder te brengen. Wij roepen de gemeente op in overleg met de verenigingen dit dossier verder te brengen.

Het CDA hecht ook veel waarde aan het sociale gezicht van onze gemeente. Als het gaat om economische ontwikkeling zijn we wellicht wat rechtser georiënteerd maar ons sociale gezicht is iets linkser. Laten we daar ook maar gewoon duidelijk over zijn.

Als we kijken naar de knel punten in de zorg, dan komen we al snel bij de mantelzorgers terecht. In de nieuwe structuur van zorg wordt steeds meer gekeken naar de directe omgeving van diegene die zorg nodig heeft. Dat is op zichzelf een goede ontwikkeling naar een zorgzame samenleving. Maar we zien dat veel mantelzorgers het zwaar hebben en willen wij dat zij hun belangrijke taak uit kunnen blijven voeren dan is respijtzorg erg belangrijk er zal een pakket van maatregelen moeten komen om de mantelzorgers in de benen te houden met als sluitstuk  een logeerhuis zodat de mantelzorger op adem kan komen en nieuwe energie op kan doen om zijn of haar belangrijke taak uit te kunnen blijven voeren. We roepen het college op om plannen uit te werken voor respijtzorg.

In Elsendorp zien we een initiatief m.b.t. het werkbudget. Hier heeft de dorpsondersteuner zelf een budget ter beschikking gekregen en kan de dorpsondersteuner naar eigen inzicht inzetten om algemene zaken te bekostigen die de zorg en leefbaarheid in Elsendorp verbeteren. Enkele voorbeelden van voorstellen voor dit budget: de financiering van de dagopvang. Dit is één keer per week voor mensen met dementie of lichamelijke beperking. De partners worden dan even ontlast van hun dagelijkse zorg. Dit gebeurt geheel door vrijwilligers. Deelnemers betalen wel een kleine bijdrage maar daarmee kunnen ze het niet rondzetten. Dan SpeelOkee, dit is opvang voor kinderen met een verstandelijke beperking in het dorp. Begeleiding bestaat uit vrijwilligers, de ouders betalen een kleine bijdrage.

Steeds meer vrijwilligers zijn actief in het dorp. Ze overwegen een klein stukje waardering uit te kunnen spreken en de vrijwilligers te ondersteunen met hun vragen en evt. scholing kunnen aanbieden wat steeds belangrijker wordt om goed hun werkt te kunnen blijven doen enzovoort. Het College heeft hier positief over geoordeeld en het budget is er inmiddels.  We zouden graag een evaluatie willen van dit initiatief en als deze positief is, wat we namelijk verwachten, dat willen we dat dit initiatief breder uitgezet wordt in onze gemeente. Door middel van een motie willen we dit het college vragen dit standpunt van het CDA over te nemen.

Volkshuisvesting in Gemert Bakel heeft een paar puntjes van aandacht. Vorig jaar hebben we gevraagd om een evaluatie over volkshuisvesting in Gemert- Bakel en antwoord op de vraag waar is behoefte aan in Gemert-Bakel. Om op basis van feiten verder invulling te kunnen geven aan ons volkshuisvestingprogramma. Deze is ons toegezegd maar we wachten nog steeds. En natuurlijk zien we ontwikkelingen. Veel interesse in de huizen die gebouwd gaan worden bij Nazareth, er blijft behoefte aan zelfbouw en het alleen succesvol kunnen zijn van samenwerking met projectontwikkelaars als deze ook goed luisteren naar de behoeften van de markt zoals in Bakel bij project Neerakker nu niet goed ging  waar het College gelukkig op heeft bijgestuurd.

In de Mortel is behoefte aan kleinschalig wonen in het Centrum. Het dorp was hier voortvarend mee gestart met de gemeente maar het proces kan ondersteuning gebruiken om het ook in afzienbare tijd de eindstreep te laten halen.

Hier gaat volgende motie over.

Dan bouwen in relatie tot duurzaamheid. Wanneer een particulier een bijdrage wil leveren aan verduurzaming van de gemeente Gemert – Bakel is deze vaak meer geld kwijt dan dat deze dat niet doet. Duurzaam bouwen is duurder dan niet duurzaam bouwen. Er is een terugverdientijd maar de hoge investering behoud mensen vaak om deze keuze toch te maken. In de toekomst is duurzaam bouwen verplicht. Maar voor nu wil het CDA graag al dat deze initiatieven zoals bijvoorbeeld het bouwen van de nul-op-de-meter-woning of groene daken gestimuleerd worden. Daarom dienen wij een ‘’groene motie” in. CDA wil dat er korting wordt gegeven op leges voor het duurzaam renoveren of duurzaam bouwen. 

Ook dit willen we onderstrepen met een motie.

In Gemert willen we ruimte voor genieten van groen.
Er zijn wensen van o.a. de VVV om in samenwerking met enthousiaste inwoners het initiatief op te pakken om toezicht en onderhoud te organiseren in de kasteeltuin zodat deze op bepaalde tijden weer opengesteld kan worden.
Wij willen dit heel graag ondersteunen en meehelpen om dit te realiseren voor Gemert. Het verfraaien van de tuin enerzijds, het openstellen van de tuin anderzijds is een win win voor zowel inwoners als de Paters.
We weten dat er inmiddels positieve ontwikkelingen zijn in het proces tussen gemeente kasteel. We hopen dat deze positieve ontwikkelingen ook een basis zijn om totdat er een structurele oplossing is voor de invulling van het kasteel in ieder geval de tuinen weer te kunnen laten gebruiken door onze inwoners. Het Bospark in Bakel is een mooi voorbeeld van hoe hier invulling aan gegeven kan worden. Ze weten dat het zorgboogterrein verkocht wordt op termijn en het park wellicht anders in gevuld gaat worden maar tot die tijd doen ze er met deze groep vrijwilligers alles aan om Bakel te laten genieten van de mooie groene ruimte die hier is.
Om het initiatief om de kasteeltuin gezamenlijk met vrijwilligers open te krijgen te ondersteunen dienen we een motie in.

De rode draad van wat we vragen is een stuk doortastendheid op al deze dossiers. Focus om ze binnen een bepaalde tijd tot een einde te brengen. Er meer bovenop zitten, beter volgen en ons actief over informeren zodat ook we elkaar blijven motiveren om deze belangrijke punten voor onze gemeente gerealiseerd te krijgen.

Dit doe je met mensen. Wij zien dat ons College voorstelt een fors bedrag meer te gaan besteden aan personeel. Namelijk 312.000 euro. Dat willen wij niet. Wij willen 112.000 euro van dit bedrag besteden aan talentontwikkeling binnen de gemeente en aan een meer lean/effectievere en efficiëntere manier van werken. Is organisatiekundig, dat weten we, maar het past bij waar we als gemeente meer van willen namelijk focus en alleen die zaken oppakken die daadwerkelijke bijdragen aan een beter Gemert-Bakel.
We geloven niet in alleen maar meer. We geloven in de goede mensen die je hebt meer kansen geven en zich laten ontwikkelen. Daarnaast geloven we in een effectieve organisatie en dat hier stappen in gezet kunnen worden.

De overige 2 ton willen we toegevoegd hebben aan de algemene reserve.

En daarmee komen we bij wat we financieel nu eigenlijk van de begroting vinden.
We zijn blij met de ontwikkeling die deze laat zien. We zien dat we er als gemeente echt bovenop komen en het feit dat we volgend jaar ook geen toezicht meer hebben vanuit de provincie maakt ons trots. Het meerjarenperspectief is positief al is 2017 nog steeds spannend.

Een minimale geste aan onze burgers als het gaat om de OZB stelt ons teleur. Geen inflatiecorrectie wilde we maar we wilde graag nog wat verder dalen met onze OZB. Ja de gemiddelde lasten voor onze burger liggen onder het Brabants gemiddelde maar dat is te danken aan onze afvalstoffenheffing die laag is omdat onze burgers netjes afval scheiden. Dat lage tarief hebben ze zelf verdiend. Een dergelijke hoge OZB hebben ze niet verdient.
Waarom dat toch kiezen voor de 2 ton toevoegen aan de algemene reserve in plaats van inzetten voor verlaging van de OZB? We willen dat ook verder gewerkt wordt aan de financiële stabiliteit van onze gemeente. We hebben nog onvoldoende vet op de botten. Met deze 2 ton maken we een heel voorzichtig begin wat we ook zomaar nodig zouden kunnen hebben in 2017. 

Maar wat vooral bij ons leeft is een gevoel van trots en dankbaarheid dat we financiële situatie als gehele Raad en College een positieve draai hebben kunnen geven. Onze oprechte dank voor deze samenwerking. Ondanks onze verschillen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.