01 juni 2020

Corona: samen sterk, ook als gemeenteraad

Het coronavirus leidt terecht tot veel ongerustheid en zorgen. Gemert-Bakel is hard geraakt en er zijn helaas meerdere inwoners uit ons midden weggevallen. Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden. We wensen degenen die door het virus getroffen zijn een spoedig herstel toe. Ook onze grote dank en groot respect voor de helden in de zorg die zich oneindig zijn blijven inzetten.

Gelukkig zien we de laatste weken een sterke afname van het aantal besmettingen. De door de regering opgelegde maatregelen worden daarom langzaam versoepeld. De anderhalve-meter-maatschappij verliest haar scherpste randen. We krijgen meer bewegingsvrijheid en ook onze ondernemers krijgen meer mogelijkheden. Als CDA zijn we blij dat de gemeente de noodlijdende horeca steunt en (tijdelijk) extra terrasruimte toestaat.

Maar er is ook tegenslag, op bedrijven in Gemert-Bakel zijn nertsen besmet met het coronavirus. Zodra dit bekend werd is het zekere voor het onzekere genomen. De gemeente sloot direct de omgeving af voor fietsers en voetgangers. Dit werd pas opgeheven toen onderzoek aantoonde dat in de lucht buiten de stallen geen virusdeeltjes aanwezig waren. Een goede maatregel, want volksgezondheid staat op 1, 2 en 3. Elk risico moet uitgesloten worden. Meer kan de gemeente vooralsnog niet doen, alleen de rijksoverheid kan verdergaande maatregelen nemen.

Wij gemeenteraadsleden zijn geen experts, we moeten vertrouwen op die rijksoverheid. En dat vertrouwen is er. Er wordt landelijk vol ingezet op onderzoek naar besmetting bij nertsen en de lucht in de omgeving van besmette bedrijven. Maar bijvoorbeeld ook naar de rol van (zwerf)katten bij de verspreiding. Niets blijft onder de pet; zodra er resultaten zijn, komen die ook naar buiten.

Er zijn ook maatregelen genomen: alle nertsenbedrijven in het land zijn op slot en nertsen en hun mest mogen niet vervoerd worden. Striktere maatregelen kunnen nog volgen. Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft gezegd besmette bedrijven te ruimen als dit nodig is voor de volksgezondheid. Dat is een bevoegdheid van de landelijke overheid, gemeenteraad of college kunnen dat besluit niet nemen.

Wat we als gemeenteraad wèl kunnen is onze zorgen blijven uitspreken en proberen druk te zetten.
Vorige week hebben we tijdens een extra raadsvergadering met alle partijen eensgezind het college de opdracht gegeven een brandbrief te sturen aan de ministers Schouten en De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

In deze brandbrief vragen we o.a. om nog meer onderzoek en de mogelijkheid op te mogen treden tegen loslopende katten en honden (ophokken) rondom een besmet bedrijf.

Maar bovenal dringen we er bij minister Schouten op aan besmette nertsenbedrijven inderdaad direct te ruimen als dat nodig is voor de volksgezondheid. Ruimen is het laatste redmiddel, want je praat hier over het levenswerk van gezinnen die al hun passie en energie erin stoppen. Daarom hebben we ook gevraagd om reële schadeloosstelling en ondersteuning en nazorg voor de gezinnen.

De brandbrief is inmiddels verzonden. Inmiddels denkt de gemeenteraad van Deurne erover hetzelfde te doen. Samen staan we sterk!

CDA Gemert-Bakel

Stefan Janszen 
0610234611

[email protected]

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.