17 januari 2022

De politiek in ongeveer 500 woorden

Al een maandje of 9 ben ik weg uit de politiek in Gemert-Bakel en heb ik de eer één van de 150 zetels in het parlement in Den Haag te mogen bezetten.

De CDA fractie Gemert-Bakel vroeg of ik wat zou willen schrijven over de afgelopen tijd en natuurlijk doe ik dat graag. Want de enige manier voor u als inwoner om enigszins verbonden te blijven met de politiek in Den Haag is als wij als volksvertegenwoordigers daar energie in steken.

Want wat is het anders dan bestuurder zijn in onze gemeente! Als wethouder sta je echt tussen de mensen en spreek je dagdagelijks veel mensen uit de praktijk. En dat gaat automatisch. Dat is namelijk wat mij betreft een belangrijk deel van je werk. In Den Haag zou dat ook vanzelfsprekend moeten zijn. Natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk ‘’met de poten in de klei’’ te blijven staan. Maar er is ook de taaie werkelijkheid van heel veel wetten die voorbereid moeten worden. Soms wel vier debatten op een dag. Tegelijkertijd wil je ook nog alle media en je mailbox volgen om te controleren of er geen dingen gebeuren waar je als Kamerlid direct iets mee wil doen.

En die balans zoeken is een uitdaging maar dat gaat gelukkig steeds gemakkelijker.

Over balans gesproken: die vind ik in Den Haag soms wel zoek. Dan doel ik vooral op de balans tussen daadwerkelijk bezig zijn met de inhoud en hoe men in Den Haag vooral bezig lijkt te zijn met zichzelf. Dat laatste lijkt soms het allerbelangrijkste te zijn. Nuance en inhoud scoren helaas minder goed dan stoere taal. En begrijp me niet verkeerd: stoere taal in combinatie met stevige inhoud is super. Maar helaas is de inhoud lang niet altijd zo stevig als het taalgebruik. Nieuwe bestuurscultuur, iedereen praat erover in Den Haag. Ik hou meer van het gewoon doen. Doen waar het om draait. Op de inhoud, meerderheden zoeken en open staan voor argumenten van de ander. Is dat zo nieuw vraag ik me heel vaak af. Zijn we niet gewoon vergeten hoe dit moet?

In de CDA fractie zijn de woordvoerderschappen verdeeld en ga ik over financiën (van belastingen tot de Rijksbegroting tot toeslagen), Binnenlandse zaken (van ons paspoort, tot de grondwet, tot onze gemeenten), een stukje Economie (aanbesteding, telecom en concurrentievermogen) en ten slotte Sport. Een brede verantwoordelijkheid en vooral financiën geeft me een heel goed beeld over wat er goed gaat in ons landje en wat minder. Follow the money en je hebt al heel snel in de gaten waar het niet lekker loopt.

Het is echt een ontzettend eervolle en leerzame taak maar er is ook nog veel te verbeteren. Vind je het leuk om mijn belevenissen te volgen? Ieder weekend schrijf ik in ongeveer 500 woorden wat er die week heeft gespeeld op zowel Facebook, Instagram als Linkedin. Volgen mag en ik sta altijd open voor suggesties!

Inge van Dijk

CDA

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.