07 november 2022

Eerste begroting

Afgelopen donderdag werd de begroting behandeld. Het CDA Gemert-Bakel is heel trots dat de begroting, met hoge ambities, structureel sluitend is in alle komende jaren. Financieel betrouwbaar en uitgerekend in deze lastige en onzekere tijden toch ook een begroting waarin de lasten, zoals OZB, voor onze inwoners nagenoeg niet worden verhoogd. Dat kan zeker op ons enthousiasme rekenen!

Het CDA Gemert-Bakel heeft altijd ingezet op leefbaarheid, ambities waarmaken en financieel gezond zijn. Vooruitkijken. Toekomst zien. Plannen maken. Dat alles is nodig om onze gemeente leefbaar te houden en op de kaart te zetten en te houden.

Wij zien in onze gemeente dat de woningbouw op stoom is gekomen. Grote projecten zoals Doonheide II in Gemert, maar ook kleinere zoals Paterslaan in De Rips, zijn in aanbouw. En gelukkig maar gezien de laatste berichten over stikstof. Veel regels en normen werken niet bevorderlijk om te versnellen. We moeten niet vervallen in ongewenste bureaucratie van regeltjes, maar denken in mogelijkheden. Daarom hebben wij een motie indienen om ervoor te zorgen dat alle normen die van invloed zijn op woningbouwplannen, zoals groennorm, parkeernorm, waternorm, etc. integraal bekeken worden en een verbetervoorstel wordt gedaan. Er moet een nieuw model komen om plannen te toetsen. Maar ook moet er nadrukkelijker ingezet worden op bijvoorbeeld Tiny Houses.  

Maar veel woningen vraagt dat ook om de voorzieningen op peil te houden. Daarom is het goed dat bijvoorbeeld naar de huisvesting van scholen wordt gekeken. Maar ook dat er geld wordt vrijgemaakt voor speeltuinen of wegen opknappen.

Ons bereiken de eerste signalen dat verenigingen dingen moeten laten of afschaffen omdat de energie niet te betalen is anders. Verenigingen met de vele vrijwilligers zijn de motor van onze samenleving. Die mogen niet verloren gaan. Daarom vinden wij dat we deze moeten helpen waar het kan. Daarom hebben wij middels een motie ervoor gekozen dat de coronapot ook ingezet kan worden t.b.v. verenigingen die last hebben van de energiecrisis.

Binnen het sociaal domein is de afgelopen jaren veel bereikt. En gelukkig zijn er regelingen waar minima een beroep op kunnen doen. Bij een inkomen van maximaal 110% van het sociaal minimum kom je hiervoor in aanmerking. Wij vinden die 110% achterhaald en willen die grens optrekken naar de in veel gemeenten en ook door het Rijk gehanteerde grens van 120%. Ook deze motie is aangenomen. Wij kijken tevreden terug op de begrotingsbehandeling.

Namens CDA Gemert-Bakel,

Stefan Janszen

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.