14 april 2011

Eigen inzet vrijwilligers wordt niet beloond

Vorige week donderdag was de vervanging van de kunstgrasvelden van de hockeyclubs Bakel en Gemert aan de orde. Het college van B&W kwam met een voorstel om opnieuw zandingestrooide velden aan te leggen.

 

Dit terwijl de verenigingen groot voorstander zijn van semi-watervelden omdat op deze velden beter hockey gespeeld kan worden en er minder kans is op blessures. Verder spelen bijna alle andere hockeyclubs hun wedstrijden op semi-watervelden. Dit betekent voor Bakel dat men steeds meer de uitzondering wordt omdat de wedstrijden op een ouderwets veld gespeeld moeten worden. Zeker als men bedenkt dat de investering die men nu wil gaan doen 15 tot 20 jaar mee moet kunnen.

 

Voor Gemert betekent het dat het moeilijk wordt het hoge niveau dat men heeft vast te houden, want op dit niveau is technisch beter hockey vereist en hiervoor is trainen op een semi-waterveld noodzakelijk.

 

Al dertig tot veertig jaar kan Gemert-Bakel zelfs landelijk goed mee op sportgebied. Dat komt mede omdat er altijd is gekozen voor de toekomst én voor kwalitatief goede voorzieningen. Heel veel van onze inwoners hebben hier wekelijks plezier van en voor de jeugd is het een ‘must’ dat zij voldoende bewegen en met elkaar leren samenwerken. Gelukkig doet het overgrote deel van de jeugd in Gemert-Bakel aan sport. Laten we dat zo houden en investeren in de toekomst! Ook in deze financieel moeilijkere tijd vinden wij dit als CDA-fractie noodzakelijk. Het argument van wethouder Jan Bevers (Dorpspartij) dat andere verenigingen de dupe zouden worden als tegemoet gekomen zou worden aan deze wens, is niet correct. De dekking was niet uit de pot voor sportvoorzieningen maar van een meevaller waar het college zelf ook een deel van gebruikt voor een andere sportvoorziening. Nee, het is juist omgekeerd. Nu beide verenigingen hebben aangegeven het zó belangrijk te vinden dat ze zelf de helft van de meerkosten willen ophoesten (wat van deze vrijwilligers een geweldige inspanning zal vragen), geeft dat ook kansen voor anderen.

 

Bovendien sluit deze visie aan bij de praktijk die al jaren in Gemert-Bakel werkt: als verenigingen zelf initiatieven nemen, dan wordt dit beloond. Het is doodzonde als dit enthousiasme de kop in gedrukt zou worden. In de Raad is aangegeven dat wethouder Bevers een gesprek zal hebben met beide clubs. Als CDA-fractie hopen wij dat dit gesprek leidt tot een aanvaardbare oplossing.

 

Namens de CDA-fractie,

Harrie Verkampen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.