12 november 2012

Geen jeugd, toch toekomst

Het CDA ziet voor de ouderenbonden, de KBO’s, een rol in de uitvoering van de WMO weggelegd. We denken daarmee meer mensen te bereiken en te helpen. Daarbij beter met het beschikbare budget om te gaan. En toch de KBO’s financieel een klein beetje vooruit te helpen.

Vorig jaar is bezuinigd op subsidies. Ook het CDA was daar voor. Maar fel tegen de manier waarop. Het CDA wilde iedereen direct een deel korten en daarna bekijken waar wel en waar niet nog subsidie nodig was. Helaas is anders besloten. Vele verenigingen raakten in één klap alles kwijt. Op enkele uitzonderingen na wordt alleen de jeugd nog ondersteund.

De jeugd heeft de toekomst. Maar er is ook een nu. En er is meer dan jeugd alleen. Mensen worden steeds ouder. De vergrijzing zorgt ervoor dat de groep ouderen groeit. In die zin is dat dus ook een groep met toekomst.

We leven allemaal samen, jong en oud, ziek en gezond. Het CDA wil graag dat iedereen meedoet en meetelt. Het liefst op eigen kracht. En dat mag best wat moeite van de persoon zelf kosten. Maar soms lukt dat niet en is er hulp nodig.

Daarvoor hebben we de Wet Maatschappelijk Ondersteuning, de WMO. Als hulp nodig is, mag iedereen er aanspraak op maken. Dan wordt bekeken hoe iemand het beste te helpen is. Altijd met de bedoeling die persoon weer mee te kunnen laten doen. Zo zelfstandig mogelijk.

Er wordt veel beroep gedaan op de WMO. Het kost elk jaar meer dan ervoor beschikbaar is. Maar ondanks dat zijn er nog mensen die niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Die zelf de weg niet weten en door anderen over het hoofd worden gezien. Ook onder ouderen, waar vereenzaming een snel groter wordend probleem is.

Daarom wil het CDA de KBO’s inschakelen. Zij kennen de ouderen. Zij zetten zich in om die actief te houden en betrokken bij de samenleving. Zij kennen hun leden. Zijn, zoals dat tegenwoordig heet, het netwerk van de ouderen.

De KBO´s kunnen ertoe bijdragen dat mensen die nu niet aan bod komen de hulp krijgen die ze nodig hebben. Al is het maar omdat de drempel voor het vragen om hulp aan een andere oudere lager is dan die voor het naar “de gemeente” stappen.

Ze hebben veel actieve leden, die zich graag in willen zetten voor anderen. En dat biedt mogelijkheden te over. Zoals een boodschappenservice. Dat kan zijn het thuisbezorgen van boodschappen bij mensen, maar ook het met mensen naar de winkel gaan. Of een klusservice of een onderhoudsplaats voor scootmobielen. Niet voor niets, maar tegen een iets meer dan kostendekkende vergoeding. Een kleine beloning voor de vrijwilligers en tegelijkertijd een grote waardering voor hun inzet.

Het organiseren van zulke initiatieven kan mede bekostigd worden vanuit de WMO. Want door dit zo in te richten, denken we dat de mensen die het nodig hebben beter bereikt worden. En dat, door mensen op deze manier vooruit te helpen, duurdere uitgaven uit de WMO voorkomen kunnen worden.

 

Volgens het CDA sluit dit naadloos aan bij het dorps- en wijkgericht werken. De leefbaarheidsagenda waar wethouder Bevers zich sterk voor maakt. Samen, met zijn allen, ervoor zorgen dat de straat, de wijk, het dorp, de gemeente leefbaar blijft.

Dit alles vanzelfsprekend in goede samenwerking met de dorpsondersteuners. Wij denken dat het ook hun werk juist ten goede kan komen. Dat dankzij de KBO´s en hun netwerk meer resultaat geboekt kan worden met de 8 uur per week die dorpsondersteuners tot hun beschikking hebben.

We hebben in Elsendorp gezien waar een klein dorp groot in kan zijn. Daar wordt eendrachtig samengewerkt om met zijn allen het dorp leefbaar te houden. Het zou geweldig zijn als dit ook in de andere kernen zo geregeld kan gaan worden.

Het CDA denkt dat de KBO’s daarbij een rol van betekenis kunnen spelen. En natuurlijk hoeft het niet tot de KBO’s beperkt te blijven. Integendeel, het CDA sluit niemand uit. Alle organisaties die bij kunnen dragen zijn van harte welkom.

 

Rick van Kessel

Rob van Vliet

Toos van den Hurk-Kuunders

Jan Pennings

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.