27 februari 2020

LINTJE VOOR VRIJWILLIGE BRANDWEERLIEDEN MOET TERUG

Iedereen kent er wel een paar in zijn of haar omgeving: mensen die een koninklijke onderscheiding, een lintje, krijgen als blijk van waardering en erkenning voor jarenlange inzet als vrijwilliger. Vaak komt het voor deze mensen als verrassing. Ze worden met een smoes ergens heen gelokt en hebben meestal niets in de gaten totdat de burgemeester zijn opwachting maakt om de versierselen op te spelden. Voordat het hiertoe komt wordt een zeer zorgvuldig proces doorlopen. Een lintje krijg je niet zomaar en is niet vanzelfsprekend.

In bepaalde gevallen is dat echter wel een vanzelfsprekendheid. Zo krijgen bijvoorbeeld raadsleden die 12 jaar onafgebroken hun functie uitoefenen standaard een lintje voor de inzet. Jarenlang was dit ook het geval bij brandweervrijwilligers die tenminste 20 jaar in functie zijn. Nu helaas niet meer en dat vindt het CDA Gemert-Bakel zeer jammer en onterecht. Er is namelijk door de Kanselarij der Nederlandse Orden(zij verzorgen de lintjes), in overleg met het kabinet, namelijk besloten het automatische lintje voor brandweervrijwilligers per 1 januari 2020 te schrappen. Een van de argumenten is dat zij een onkostenvergoeding krijgen en dan kom je niet meer in aanmerking. Volgens het CDA is dit een nogal kromme redenering die kant nog wal slaat.

Het CDA Gemert-Bakel vindt dat brandweervrijwilligers nog steeds recht hebben op een lintje na tenminste 20 jaar in functie te zijn geweest. Deze vrijwilligers staan immers 24 uur per dag en 7 dagen per week gereed om, als ze opgeroepen worden, binnen 4 minuten op de brandweerkazerne te zijn en direct in actie te komen. Bij sommige acties verlenen zij, voor onze veiligheid, hulp met gevaar voor eigen leven. Daarnaast besteden zij ook veel tijd aan wekelijkse brandweeroefeningen en aan opleiding. Als je dit tenminste 20 jaar gedaan hebt, dan heb je volgens het CDA niet meer dan recht op een lintje als blijk van waardering en erkenning.

Ondertussen komen er meerdere gemeenten in actie om te strijden voor de terugkeer van het lintje voor brandweervrijwilligers bij politiek Den Haag. Het CDA vindt dit een zeer goed idee. Wij zullen daarom in de raadsvergadering van 19 maart het initiatief nemen om ervoor te zorgen dat ook de gemeente Gemert-Bakel zich hierbij aansluit. Brandweervrijwilligers dragen mede zorg voor onze veiligheid in gevaarlijke situaties.
Dat verdient toch zeker wel een lintje?

Thijs van den Elsen 
Raadslid CDA Gemert-Bakel

[email protected]
06-52636552

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.