05 februari 2024

Nieuw centrumplan Milheeze

Afgelopen donderdagavond heeft de gemeenteraad van Gemert-Bakel de visie van het Centrumplan Milheeze aangenomen! De initiatiefgroep Milheeze heeft samen met  Goed Wonen en de gemeente deze visie opgesteld. Zij zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan en hebben geput uit de enquête van Milheeze, die door zo’n 650 Milluse-mensen is ingevuld. Belangrijkste conclusies uit deze enquête zijn: een nieuwe supermarkt in het centrum, wonen, groen, verkeersveiliger, een nieuwe gymzaal en upgrading van De Schans.

Kijken we nu naar de visie zoals deze voorlag in de gemeenteraad, dan zagen we dat veel van deze uitgangspunten zijn verwerkt. Echter, wat we ook zien is veel woningen en weinig groen. Ook het speelveld waar zo’n 6 jaar geleden heel het dorp voor op z’n kop stond zou moeten verdwijnen. Op deze punten zijn we afgelopen jaar veel aangesproken en dat was voor ons reden om op deze punten de visie te wijzigen. Wij hebben met steun van de Dorpspartij en de VVD een amendement opgesteld voor behoud van het speelveld en een (deel) van de pastorietuin. Door de pastorietuin vol te bouwen verdwijnt immers het laatste stukje groen rondom de kerk. En Milheeze heeft nu al relatief de minste meters groen binnen de komgrens (samen met De Mortel). In het groenstructuurplan, mede opgesteld door inwoners uit Milheeze, lezen we dat Milheeze behoefte heeft aan een toegankelijk parkachtige, koele openbare ruimte. Dit was voor ons aanleiding om de pastorietuin te koesteren. Bijkomend voordeel is dat we een veilige toegang creëren naar school, omdat er een tweede ingang wordt gerealiseerd aan de achterzijde van school, direct aansluitend op de pastorietuin.

Bij uitvoering van de gewijzigde visie gaan we samen voor een winkel aan het plein in een groene omgeving met bovenop de supermarkt appartementen, zodat het centrum ook levendiger wordt. Ook De Schans en gymzaal worden aangepakt, echter hiervoor is nog studie nodig in verband met overschrijding van het beschikbare budget.

Als ik dit schrijf realiseer ik me dat Carnaval 2024 voor de deur staat. Een feest voor jong en oud, in alle kernen van onze gemeente! En wederom veel waardering voor alle wagenbouwers en deelnemers aan de optochten. Laten we samen met volle teugen genieten van dit feest, want samen hossen, buurten, lachen en proosten… mooier wordt het niet, toch!?

Namens de fractie van het CDA Gemert-Bakel wens ik u een fijne Carnaval.

Theo van de Berkmortel

CDA Gemert-Bakel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.