26 juni 2023

Nieuwe bestemming, veel woonplezier

Afgelopen week lagen er verschillende woningbouwplannen voor in onze commissievergadering. Plannen in het centrum van Gemert en in een voormalig kerkgebouw. Aan de rand van Milheeze, sociale huur of regulier, zelfbouwwoning of Ruimte voor Ruimtekavel. Er komt flink wat op de markt. Tenminste, als de gemeenteraad op 6 juli instemt met de voorliggende plannen. Wij zijn in elk geval enthousiast.

Voor het eerste plan gaan we terug in de tijd. Ongeveer 15 jaar geleden voor de laatste keer: Lady’s Night in Axis Gemert. De jongeren onder ons kennen het al niet meer, voor de iets oudere generaties (30+) is het een warme herinnering aan het mooie uitgaansleven in hartje Gemert. Maar al 15 jaar staat het pand er erbarmelijk bij. Een doorn in het oog. Wij zijn dan ook blij dat een projectontwikkelaar hier brood in ziet en mooie plannen heeft ontwikkeld voor deze locatie. Axis moet plaatsmaken voor 24 woningen in betaalbare prijs.

Er komen meer nieuwe appartementen bij in Gemert, in de categorie sociale huur. Woningcorporatie Goed Wonen heeft in samenwerking met de gemeente een plan ontwikkeld voor de herbestemming van de Gerarduskerk. Dit kerkgebouw wordt al een aantal jaren niet meer volwaardig als kerk gebruikt en kan daarom herbestemd worden. Het mooie van de plannen is dat de kenmerkende bogen van het kerkgebouw blijven staan, aangevuld met nieuwe bebouwing waarin de appartementen komen. Zo wordt modern en historisch mooi gecombineerd. In totaal komen er met dit plan 70 huurwoningen bij.

Niet alleen in Gemert wordt flink aan de weg (of aan woningen) getimmerd. In Milheeze kan de vlag uit, want woningbouwplan De Berken kan wat ons betreft in ontwikkeling. Lang heeft Milheeze moeten wachten, tot ergernis van velen. Daarom pleiten wij ervoor dat nu snel de schop de grond in kan voor die maximaal 32 woningen.

Blijft het daarbij? Natuurlijk niet! Als CDA hebben we er altijd op aangedrongen dat er voldoende woningbouwplannen zijn in de kleinere kernen in onze gemeente. Daarom zijn we blij dat het College heeft besloten om na bovenstaande plannen ook aan de slag te gaan met woningbouw op het kerkplein in Elsendorp en Heerenbosch 3 in Handel. Daarnaast wordt vaart gemaakt met herontwikkeling van de Boerenbondlocatie in Bakel, Lodderdijk 9 en Van den Ackerterrein (Komweg) in Gemert.

Veel mooie inbreidingsplannen in het verschiet, hopelijk zit er voor Gemert-Bakelse woningzoekenden wat moois tussen!

Namens CDA Gemert-Bakel,

Erik Schoone

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.