09 juli 2018

Uit de raad

In de afgelopen raadsvergadering stonden de jaarrekening 2017 en kadernota 2019 op de agenda; terugblikken en vooruitkijken.

Wie het nieuws een beetje heeft gevolgd weet dat er een storm over Nederland raast die alle gemeenten raakt: de kosten voor de jeugdzorg rijzen de pan uit. Gemeenten moeten flink bijbetalen om de zorg te kunnen betalen. Zo ook in Gemert-Bakel. Dat het zo’n flinke storm zou zijn werd pas afgelopen mei duidelijk, toen de jaarcijfers van de Peelgemeenten werden gepubliceerd.

Het Rijk heeft besloten dat gemeenten de jeugdzorg moeten uitvoeren, maar heeft het budget met 25% gekort. Terwijl het aantal jongeren met een hulpvraag alleen maar toeneemt. Dalende budgetten en stijgende kosten dus. In de jeugdzorg is van tevoren moeilijk te zeggen hoeveel jongeren zorg nodig gaan hebben. Je kunt ook niet zeggen ‘op=op’, want een gemeente heeft zorgplicht. Tenslotte dienden hulpinstanties oude rekeningen van voorgaande jaren in, wat niet was voorzien.

De afgelopen jaren waren we op de goede weg om de financiën van onze gemeente op orde te krijgen, de negatieve algemene reserve van 11 miljoen werd omgebogen naar positief, maar deze tegenslag komt voor onze gemeente simpelweg te vroeg. Ons beetje vet op de botten wordt nu maximaal aangesproken. Werk aan de winkel dus, want het opbouwen van reserves blijft voor het CDA een belangrijk uitgangspunt.

Verantwoordelijkheid nemen
Je kunt natuurlijk als fractie in de gemeenteraad je zorgen uitspreken over de financiële situatie. Maar dat is niet genoeg. Wij moeten ons stinkende best doen om de jeugdzorg betaalbaar te maken voor onze gemeente. We zijn begonnen met een oproep naar andere fracties in de raad om een lobby te starten richting Den Haag. Een oproep om het Rijksbudget beter te laten aansluiten op de praktijk!

Daarnaast hebben wij, samen met de Dorpspartij en SP, een motie ingediend voor een meerjarenplan voor het sociaal domein. Hiermee willen we inzicht hebben in de uitvoering van het sociaal domein en de bijbehorende kosten. Op basis van inzicht kunnen we onderbouwde keuzes maken. Ook zullen we onderzoeken of er te veel schakels in het systeem zitten, onnodige bureaucratie willen we schrappen en instanties waar we nu als gemeente fors aan bijdragen zullen moeten laten zien hoe effectief budgetten worden ingezet.

UwKERNgezond
In de raadsvergadering hebben we o.a. maatregelen voorgesteld voor de verbetering van de verkeersveiligheid en voor het tegengaan van zwerfafval in onze gemeente. Andere fracties noemen dit geldverspilling. Maar worden we beter van niets doen? Onze voorstellen kosten de gemeente max. 5000 euro en kunnen veel leed besparen. Met weinig geld veel bereiken. Dat moet een gemeente doen die het niet breed heeft!

Zomerreces
De vakantie staat voor de deur en de politiek gaat op reces. Voor velen een periode van ontspannen en samenzijn met familie en vrienden. Tijd om te genieten van wat welverdiende rust en hopelijk wat zonnestralen. Tijdens het zomerreces ligt voor ons het werk nooit helemaal stil.
Neem dus ook gerust contact met ons op als je vragen hebt:
[email protected]

Anita Relou
06-13048355

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.