27 oktober 2016

Wel of geen geitenhouderij in Bakel?

Onlangs is er een vergunning verleend voor een geitenhouderij aan de Oldert in Bakel.
Daarnaast ligt er een verzoek voor het vestigen van een geitenhouderij aan Muizenhol in Bakel.
Van weinig geiten in Bakel naar, in korte tijd, ongeveer 5000 geiten.

Mensen willen graag duidelijkheid of we dergelijke bedrijven willen en waarom eventueel wel of niet.

Een reden om niet te willen is angst voor onze volksgezondheid. Nog iedere dag lopen mensen in onze regio met de gevolgen van Q-koorts. En dat mogen we niet bagatelliseren.
Maar weten we precies hoe het zit met risico’s? Geiten worden geënt tegenwoordig, is dat voldoende? Is daarmee het risico afgedekt of is daar meer voor nodig? En wat is dat dan?

Nog een reden om niet te willen is eventuele toename van schadelijke stoffen in ons milieu. We hebben immers in onze coalitie afgesproken dat iedere ontwikkeling op het gebied van veehouderij een verbetering van het leefklimaat moet opleveren.

Dan is er nog de vraag of we een dergelijke ontwikkeling überhaupt tegen KUNNEN houden? Stel dat we als gemeente niet meewerken, wat zijn de consequenties? Is dat een schadevergoeding voor de ondernemer in het kader van onbetrouwbare overheid? Hoe groot is deze dan? Is immers geld dat ook gebruikt kan worden voor andere gemeentelijke voorzieningen. Ook interessant is of Helmond bereid is mee te betalen als we deze koers kiezen. Ze vinden van alles van het handelen van Gemert-Bakel op dit dossier terwijl zij goed weten dat Gemert-Bakel deze ontwikkeling wellicht niet tegen kan houden zonder financiële consequenties omdat de onderneming past binnen het bestemmingsplan.
Dus hoe zit het precies? Wat zijn de rechten van de ondernemer, wat zijn de rechten van omwonenden en wat zijn de mogelijkheden voor de gemeente?

Drie vragen waarop wij duidelijke antwoorden willen hebben. Geen meningen maar feiten.
Het CDA Gemert-Bakel heeft het College gevraagd om een openbare informatiebijeenkomst te organiseren in Bakel met sprekers die verstand van zaken hebben als het over deze onderwerpen gaat. Dus RIVM, Gezondheidsdiensten en ODZOB. Openbaar omdat we vinden dat iedere inwoner van onze gemeente recht heeft op goede informatie. We krijgen namelijk terecht veel vragen!

Wij zijn als CDA niet blind of doof voor de maatschappelijke onrust die de vestiging van dergelijke bedrijven oplevert in de gemeenschap. We willen snel duidelijkheid of het bedrijf zich hier überhaupt mag vestigen en onder welke voorwaarden. Daarna kunnen we bepalen of we dit een voldoende waarborg voor de volksgezondheid vinden, of de ondernemer bereid is daaraan mee te werken en of we het verantwoord vinden een dergelijk bedrijf te hebben in Gemert-Bakel. Vinden we van niet, dan zullen we niet meewerken aan vergunningverlening. We hebben als Coalitie afgesproken te gaan voor een gezonde veehouderij en daar houden we ons aan.

We hopen dat de informatieavond snel georganiseerd kan worden en dat iedereen die antwoord wil op bovenstaande vragen komt luisteren. Wij weten nu ook niet alle antwoorden maar hopen na deze avond een stuk wijzer te zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.