04 oktober 2021

Werkbezoek First Responders in De Rips

Plots hoor je van veraf een sirene loeien die als maar luider wordt als deze dichterbij komt. Zal het de politie zijn, een ambulance, een brandweerwagen of toch een First Responder? Het blijkt een First Responder te zijn. Op donderdag 30 september jl. bracht een delegatie van de gemeenteraad, waaronder een aantal CDA’ers, samen met burgemeester Michiel van Veen een werkbezoek aan de First Responders bij de brandweerpost in De Rips.

Tijdens dit werkbezoek kregen we een uitgebreide uitleg over wat een First Responder nu eigenlijk allemaal doet, maar ook wat zij niet doen. First Responders zijn kleinschalig opererende, zeer snel inzetbare teams die als eerste op locatie arriveren. Zij leveren een snelle eerste inzet die met name gericht is op veiligheid van personen op de locatie van de melding en het voorkomen van verdere escalatie. Zij stellen zich op de hoogte van de situatie en lichten brandweer/ambulance in als deze ter plaatse arriveren. Echter zijn er wel grenzen aan wat zij doen. O.a. grootschalige branden, complexe reddingen uit bijvoorbeeld auto’s en grote incidenten met gevaarlijke stoffen behoren niet tot hun takenpakket. Dat wordt overgelaten aan bijvoorbeeld de brandweer en ambulanciers. Eveneens kregen we een toelichting op de cijfers van het aantal inzetten de afgelopen jaren en hoe er eigenlijk te werk gegaan wordt op de brandweerpost. Hierbij werd er ook een nadere toelichting gegeven op ontwikkelingen en de ervaringen die zijn opgedaan hebben.

De spreekwoordelijke kers op de taart van het werkbezoek was een demonstratie van een inzet. Er werd een ongeval met een fietser en een auto gesimuleerd waarbij er bij twee personen hulp nodig was. Het is bijzonder om te zien hoe men onder hoge druk op een professionele en geconcentreerde wijze de taken verricht die van hen verwacht worden in een situatie. Na afloop van deze demonstratie is het ook bijzonder om de vrijwilligers met passie, gedrevenheid en ook betrokkenheid te horen praten over het werk dat zij doen. In het gesprek kwam ook aan de orde wat er voor hen belangrijk is en wat de gemeente kan doen voor hen o.a. op de brandweerpost zelf. Van de burgemeester vernamen wij reeds dat dit scherp bij de gemeente in beeld is en dat men hiermee bezig is.

Het CDA heeft veel respect voor allen die hierbij betrokken zijn. Zij doen belangrijk werk dat een duidelijke meerwaarde heeft. Tijdens het bezoek werd ook nog onderstreept dat de brandweer opzoek is naar extra vrijwilligers aangezien er een tekort is. Als CDA roepen wij iedereen die interesse of belangstelling heeft op contact op te nemen. Men is graag bereid om nadere informatie hierover te verschaffen.

Het CDA gaat zelf ook met regelmaat op werkbezoek en met inwoners in gesprek. Dit om te horen wat er speelt en wat er belangrijk is. Wilt u graag met het CDA in gesprek of dat wij een werkbezoek komen brengen, neem dan contact met ons op.

Thijs van den Elsen
Raadslid CDA Gemert-Bakel

[email protected]

06-52636552

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.