08 juni 2023

Werkbezoek fractie CDA aan Haegens horizontaal en verticaal transport.

Afgelopen maandag waren we te gast bij Haegens horizontaal en verticaal transport. En we kunnen wel stellen dat we zwaar onder de indruk zijn geraakt van het enorme machinepark en de werkzaamheden van dit prachtige bedrijf aan de Gerele Peel in Elsendorp als we het bedrijf op maandagavond verlaten.

Twee uur eerder zijn we als fractie van het CDA op hun kantoor ontvangen door Toon en zoon Stijn Haegens . Toon startte samen met zijn vrouw het bedrijf in 1982 op deze locatie. Toon op de kraan en zijn vrouw deed de planning en administratie. Nu is Haegens na ruim 40 jaar nog steeds een familiebedrijf met zoon Stijn als directeur. Inmiddels ruim 60 mensen in dienst met een orderportefeuille  zowel voor particulieren als bedrijven en overheid.

Kenmerkend voor het bedrijf is dat ze nog nooit een personeelsadvertentie hebben hoeven plaatsen. De gestage groei is steeds ingevuld door vooral mensen uit de buurt die zich spontaan melden met de vraag of ze nog machinisten/ chauffeurs nodig hebben. De aantrekkingskracht van de machtige machines en de sociale instelling van de directie maakt het dat mensen graag bij het familiebedrijf komen werken en er ook blijven. In de promotiefilm die we mochten zien waren vooral personeelsleden te zien en werden ze geprezen voor hun inzet.   

“Voor ons is geen enkele klus te groot”, zegt Stijn enthousiast. Hoe moeilijker de klus hoe uitdagender het is. We zijn gespecialiseerd zowel in hijsen als transport van zware machines. Ook de opslag van deze industriële machines vragen op het bedrijf steeds meer ruimte.  Ze maken nu dan ook zeker gebruik van de mogelijkheid die de Proeftuin Elsendorp geboden heeft om op hun locatie in het buitengebied te kunnen uitbreiden.

Toen dit bij de gemeente 6 jaar gelden ter sprake kwam was er maar één optie en dat was om te verhuizen naar een groot industrieterrein in Helmond omdat de ruimtelijke ordening in Gemert-Bakel en de regio lokale groei boven 1 ha. niet toestond. In overleg met zowel provincie, de gemeente en inwoners van Elsendorp is 6 jaar gewerkt om dit binnen het inmiddels vastgestelde bestemmingsplan Proeftuin Elsendorp toch voor elkaar te krijgen.

Als fractie zijn we hier blij mee, want bedrijven zoals Haegens in Elsendorp moeten behouden blijven in onze kernen. De kracht van het bedrijf voor het dorp gaat namelijk veel verder dan alleen economisch, dit is in de haarvaten van Elsendorp verweven. Als sponsor van de lokale sportclubs en verenigingen houden we de band met het dorp sterk. Het is dus een wederzijds belang.

Het bedrijf is een parel voor het buitengebied. Wat een keurig bedrijf. Niet alleen het machinepark blinkt maar ook hun personeel en directie. De 3de generatie zit inmiddels ook al in het bedrijf en zal hopelijk zorgen voor de continuïteit  in de stijl van de familie Haegens.

Stijn en Toon, en alle andere Haegens-betrokkenen, veel succes! En heel hartelijk dank voor het warme welkom en de openhartige verhalen.

Wilt u ook graag met ons als CDA fractie in gesprek , maar wilt u niet wachten tot wij vragen of we op werkbezoek mogen komen, bel ons dan.

Wim Meulenmeesters  06-51129720.                     

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.