22 augustus 2019

Zorg is ‘big business’

Het CDA heeft vorig jaar november bij de begrotingsbehandeling aangegeven dat we betwijfelden of geld dat voor de zorg bedoeld is, ook altijd aan zorg besteed wordt. Uit jaarrekeningen van een aantal aanbieders waar onze gemeente zaken mee doet en gesprekken met medewerkers van die aanbieders, bleek duidelijk dat er tonnen besteed worden aan met name raden van toezicht en hoge ICT-kosten.

Eind juni bleek dat het nog veel erger kan. Toen bleek uit onafhankelijk onderzoek door Pointer, Reporter Radio en Follow the Money dat in Nederland tientallen zorginstellingen meer dan 10% winst maakten. Ook bedrijven die in Gemert-Bakel zorg leveren werden genoemd.

Zorgaanbieders mogen winst maken. Volgens experts is 2 tot 3% normaal, maar bij meer dan 10% winst is er meestal iets vreemds aan de hand. Vaak, niet altijd. Hoge winst kan eenmalig zijn. Flinke inkomsten kunnen net voor het einde van het boekjaar zijn binnengekomen, zoals subsidie of een grote opdracht. Mogelijk zit een bedrijf vlak boven die grens van tien procent omdat ze extreem efficiënt werken. Het is dus niet per se zo dat er bij deze bedrijven iets mis is.

Maar het rechtvaardigt wel nader onderzoek. Zeker nu de steeds hogere zorgkosten onze gemeente in problemen brengen, is het niet meer dan terecht dat wordt nagegaan hoe het kan dat zo’n groot deel van het schaarse zorggeld niet in zorg is omgezet.

Op vragen van het CDA heeft het College geantwoord dat de onderzoeksresultaten bekend zijn en dat actie wordt ondernomen. Peelgemeenten, de zorgsamenwerking van Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne, Asten en Someren, gaat de in het onderzoek genoemde zorgaanbieders eens goed bekijken. Samen met Bizob, de regionale organisatie die namens een groot aantal gemeenten in Zuidoost Brabant zorg inkoopt. Daarna gaan ze met de aanbieders in gesprek om de resultaten te bespreken.

Het CDA staat volledig achter dit onderzoek en we zullen het verloop ervan uiteraard volgen. Want we willen dat zorggeld zoveel mogelijk wordt ingezet voor zorg. Dat brengt ons bij een ander punt waar we als CDA zeker aandacht voor zullen gaan vragen. Is alle geboden zorg ook wel echt zorg?

Alleen al voor jeugd- en Wmo-taken zijn er contracten met zo'n tweehonderd zorgaanbieders. Zie voor al die aanbieders maar eens na te gaan hoe ze functioneren. Hebben we echt zoveel zorgaanbieders nodig? En er blijven maar aanbieders bijkomen, het is ‘big business’.

Dit zijn punten die we ook bespreken met de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Langzaam aan wordt ‘Den Haag’ wakker en ziet in dat er niet alleen veel meer geld nodig is voor de zorg, maar dat ook over de invulling ervan gesproken moet worden, omdat de ‘markt’ ontspoort.

Als CDA vinden we dat meer grip krijgen en houden op onze zorguitgaven nodig is om als gemeente financieel gezond te worden. Maar vooral om ervoor te zorgen dat het zorggeld terecht komt waar het voor bedoeld is.

Wie in Gemert-Bakel zorg nodig heeft, krijgt passende zorg. Daar staan we voor!

Rick van Kessel
CDA Gemert-Bakel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.