14 maart 2023

Caritas Werkgroep Akersloot

Dinsdag 7 maart 2023 is het CDA op bezoek geweest bij Caritas Werkgroep Akersloot. Een kleine zelfstandige hulporganisatie met het hart op de juiste plaats.

Zo omschrijven de vrijwilligers van de werkgroep hun hulp aan inwoners. Zij bieden hulp aan mensen die in een moeilijke (crisis-) situatie verkeren en die geen mogelijkheden meer zien om hun problemen zelf op te lossen. Zij zijn er voor iedereen!

We werden gastvrij ontvangen door voorzitter Wouter Molenaar en Marga Zoon.

Enthousiast vertelden zij over de hulp en ondersteuning die zij geven aan inwoners van Akersloot die dat nodig hebben.

Maar er is ook samenwerking met andere gemeenten, kerken en ook met de protestantse kerk Uitgeest.

Caritas Akersloot biedt directe hulp bij acute nood. Door de vele ervaringen met hulpvragen en het uitgebreide sociaal netwerk kunnen ze snel beslissingen nemen en de juiste hulp bieden. Dit kan zijn persoonlijke ondersteuning op zowel materieel als financieel vlak.

Door bijvoorbeeld de korte lijntjes die ze hebben met de gemeente en het Sociaal team kunnen ze op signalen inspringen en snel handelen.

Maar ook voor persoonlijke gestelde hulpvragen komen de vrijwilligers van Caritas Akersloot in actie. Deze laagdrempeligheid is heel belangrijk en ook de privacy blijft gewaarborgd.

Het is mooi om te horen dat er vanuit de gemeenschap veel donaties binnen komen. Op financieel gebied maar ook bijvoorbeeld is de jaarlijkse Kerstpakkettenactie een groot succes. Ook ondernemers ondersteunen hun werk.

Ze vragen van de hulpvragers een gezonde dosis zelfredzaamheid, openheid en eerlijkheid van zaken en wederzijds vertrouwen.

Er is ook een speciale werkgroep opgericht voor hulp en ondersteuning aan Oekraïense vluchtelingen die in Akersloot zijn komen wonen. Een mooi voorbeeld van snel inspringen op een acute situatie.

Wij mogen als gemeente blij zijn met het werk dat Caritas Akersloot doet om vooral de acute hulpvragen van inwonersop op te pakken. 

Als CDA Castricum spreken we dan ook onze waardering uit voor hun inzet. Zoals ze het zelf mooi omschrijven: We bieden een zetje in de rug!

Dank jullie wel, Marga Zoon en Wouter Molenaar

Maria Overtoom en Dorien Veldt

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.