19 juli 2011

De Raad digitaal - 15 juli 2011


Papierloos werken als raadslid, eindelijk is het zover.

Een belangrijke beslissing van, maar vooral voor de raad.
Het proces naar deze beslissing toe begon al direct na de fusie in 2002. De raadsleden van de nieuw gevormde raad stapte het computertijdperk binnen doordat ze voorzien werden van een  laptop. Heel  Voorzichtig werd gesproken over minder papierverbruik, maar papierloos.....?  Nee, dat ging echt niet...!

In 2006, na de verkiezingen, (nieuwe raad)  werd opnieuw gekeken welke digitale mogelijkheden voor raadsleden ter beschikking stonden. Besloten werd om wederom collectief een laptop met printer aan de raadsleden ter beschikking te stellen. Voorzichtig werd gesproken..... u kunt het zelf invullen,  maar papierloos? Nee, dat ging echt niet...!

We zijn aangekomen in 2010. De mogelijkheden voor facilitering van de nieuwe raad werden opnieuw onder de loep genomen. De ontwikkelingen op dit gebied hebben niet stil gestaan. Wat zal het worden een e-reader of een laptop, met of zonder printer?
De keuze werd gemaakt, naast de laptop heeft ook de i-pad zijn intrede gedaan.
Eindelijk is het nu zover.

De raad besloot op 14 juli om, met ingang van 3 oktober 2011, papierloos te gaan werken.

Het zal zeker nog enige tijd vergen voordat iedereen aan het nieuwe werken gewend is. Er ligt ook een raadsbesluit voor om een werkgroepje te benoemen die het digitaal werken, speciaal voor raadsleden, op de voet blijft volgen.
Papierloos werken en de techniek er omheen blijft voor verbetering vatbaar.

Naast de besluitpunten om de raad met ingang van 3 oktober papierloos te gaan werken, werd er ook een oproep  aan het college gedaan om met de ontwikkelingen op het gebied van papierloos werken mee te gaan en het gebruik van de ipad niet langer als exclusief speeltje van de raad te zien.

Het CDA heeft zich altijd actief opgesteld met betrekking tot deelname aan de digitalisering van de raad. Ook in de toekomst zal zij zich hiervoor blijven inzetten. Het CDA stond achter het besluit en heeft natuurlijk voor gestemd.

Fractie CDA
Wim Swart

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.