22 november 2013

SAMEN WERKEN aan SOCIAAL BELEID

Deny de Jong van de Stichting Welzijn deed de aftrap met 5 wensen. Gemeente, Stichting Welzijn, zorgaanbieders, kortom alle betrokkenen moeten een gezamenlijke visie maken. En vervolgens gezamenlijk een convenant sluiten. Meer tempo in het wijkgericht werken. Niet op de stoel van professionals gaan zitten.

Fred Mosk, coördinerend wethouder voor de grote decentralisatie van het sociaal beleid van Rijk naar gemeente, gaf aan hoe de gemeente nu aan het werk is. Hij ging in op de beïnvloedbare zorg. Een breed pakket waar door vroegtijdig inspringen veel dure hulp vermeden zou kunnen worden. Preventie. Signalen kennen en op mensniveau bespreken.

Ada van Toorenburg van de Viva zorggroep gaf inzicht in de veranderingen voor de zorgaanbieders. De combinatie van Wonen en Zorg in de ons bekende tehuizen
gaat veranderen. Samenwerking tussen zorgaanbieders en wijkgericht werken zullen voor efficiëntie moeten zorgen. Er wordt nu al keihard gewerkt aan het uitwerken van de manier van zorg aan bieden.

In de discussie o.l.v. Gerrit Branderhorst (CDA-voorzitter) kwamen vragen over marktwerking en lokaal zorgloket aan de orde. De aanwezigen vroegen zich af of de betrokken burgers werkelijk centraal zouden staan. Een gigantische taak voor het gemeentebestuur en de politiek om daar toch voor te zorgen.
Een van de conclusies was dat er voor de verkiezingen een debat zou moeten plaats vinden met de politieke partijen. Hoe zetten zij zich in voor een goede uitvoering van de sociale wetten. Ter plekke hebben de drie inleiders afgesproken het gezamenlijk overleg over de uitvoering van de sociale wetten te gaan organiseren.

Een zinvolle stap naar nog  meer samenwerking.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.