29 november 2021

wonen voor verblijfgerechtigden

Het CDA heeft een bezoek gebracht aan Het Kleurengebouw aan de Oosterzijweg in Limmen. Het pand biedt onder andere woonruimte voor 13 onzelfstandige woonruimtes voor verblijfsgerechtigden.

Alle verblijfsgerechtigden kunnen zich inschrijven bij de SVNK ( Sociale verhuurders Noord-Kennemerland). Zij komen ook in aanmerking voor de lotingwoningen. Zij bouwen zo inschrijftijd op om door te stromen naar een sociale huurwoning in de regio Alkmaar.

Het CDA heeft gesproken met een bewoner, een verblijfsgerechtigde. In dit gesprek kwam naar voren dat de Nederlandse taal leren moeilijk is en ook het vinden van werk op het niveau dat ze in land van herkomst hadden. Onder andere omdat de genoten opleiding niet altijd erkend wordt in Nederland en ook de taal is vaak een probleem. Ook het integreren kost de nodige moeite.

Vanuit de gemeente gaat Stichting Welzijn met de bewoners in gesprek om te kijken welke behoeften en steun deze mensen nodig hebben. Gezamenlijk kunnen ze verbeteringen brengen aan hun situatie en leefomgeving. Ook begeleiding met de integratie kan daar ook onderdeel van zijn. Overigens is er vanuit de gemeente ook een goede samenwerking met Vluchtelingenwerk.

De leefomstandigheden in het pand zelf behoeven wel enige verbeteringen, zo kan de gezamenlijke keuken wel een opknapbeurt gebruiken. Een knappe eethoek, zithoek en een andere vloer zijn wel een aanrader. Het CDA heeft begrepen dat de gemeente Castricum met vluchtelingenwerk en FlexwonenNH in gesprek is om verbeteringen aan de woonlocatie aan de Oosterzijweg aan te brengen.

Namens CDA Castricum

Dorien Veldt

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.