05 april 2017

Evaluatie Verkiezingen 2017

Beste mensen,

De verkiezingen zijn weer achter de rug en we kunnen terug kijken op een mooie campagne en dito uitslag.

Deze campagne was met name bijzonder omdat ons raadslid Lisanne was gevraagd om als lijstduwer mee te doen. Bovendien heeft ze als bestuurslid van het CDJA natuurlijk het doel om jongeren te interesseren voor de politiek en het CDA. Op basis hiervan heeft zij deelgenomen aan diverse debatten, bijvoorbeeld bij Saxion in Deventer. En dat ging haar goed af. Wat een prestatie is omdat haar opponenten getrainde debaters waren. In Olst-Wijhe hebben wij extra campagne gevoerd om Lisanne te ondersteunen en gelukkig heeft dat haar vruchten afgeworpen. Bij de schoonmaakactie, samen met Rova en NL Doet, waren meer dan twintig mensen actief. En dan merk je dat vele handen licht werk maken. Ook hebben we op de markt in Olst en Wijhe gestaan. Hoewel dit gebruik geen navolging kreeg bij de andere partijen, hadden wij toch de behoefte om met de mensen in gesprek te gaan. We kijken daar met een goed gevoel op terug.

Gelukkig hebben wij een mooie winst kunnen boeken en daar zijn wij zeer tevreden mee. Onze regionale kandidaat Maurits von Martels uit Dalfsen heeft het gepresteerd om meer dan 21.000 voorkeurstemmen te verwerven. Dat is een grote prestatie, vooral omdat hij geen bekende is in Den Haag. Zijn verkiezingsbelofte ‘Meer boerenverstand in Den Haag’ heeft heel veel mensen aangesproken.

Tenslotte wil ik alle mensen die ons gesteund hebben heel hartelijk danken, en ik hoop dat we samen Nederland en met name Olst-Wijhe een stukje beter kunnen maken.

- Alfred Jansen - 
Voorzitter CDA Olst - Wijhe




De top 5 ziet er als volgt uit:

  1. VVD met 2539 stemmen, 200 minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen
  2. CDA met 2421 stemmen, 955 meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen
  3. D66 met 1376 stemmen, 646 meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen
  4. PVV met 1113 stemmen, 454 meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen
  5. SP met 1089 stemmen, 125 stemmen meer dan bij de vorige verkiezingen

PvdA heeft in Olst-Wijhe 2099 stemmen verloren deze verkiezingen ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen en volgt daarmee de landelijke trend. Daar waar de PvdA in 2012 nog 3089 stemmen telde, kregen zij er deze verkiezingen 990. GroenLinks kreeg behoorlijk flink aantal stemmen meer dan in 2012. Zij kregen gisteren 937 stemmen en dat is 695 stemmen meer dan in 2012. Kortom: de voorlopige uitslagen van Olst-Wijhe sluiten aan bij de landelijke trend. Meer info vind je hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.