04 oktober 2011

‘Jong WI’ wil de samenleving ruimte bieden

Op 29 september 2011 was er weer een bijeenkomst van ‘Jong WI’. Ongeveer twintig jonge CDA-ers bespraken het recente WI-rapport ‘Op zoek naar de kracht van de samenleving’. Na een inleiding door Hamilcar Knops, auteur van het rapport, discussieerden de jongeren vol vuur over het functioneren van maatschappelijke organisaties en hun verhouding met de overheid.  

‘Volgens onze ideologie zouden mensen weer meer moeten durven zeggen: "In principe lossen we het – met elkaar – zelf op",’ zo vatte een deelnemer het krachtig samen. ‘Te vaak kijkt men tegenwoordig echter eerst naar de overheid om iets te regelen.’

De geschiedenis ondersteunt het vertrouwen in de samenleving, zo blijkt uit het WI-rapport. De maatschappij is immers de motor geweest voor talloze organisaties op terreinen zoals het onderwijs, de zorg, cultuur, huisvesting of sport.

‘Die maatschappelijke organisaties moeten wel met hun tijd meegaan’, stelde een van de aanwezigen terecht.

Vaak bemoeit de overheid zich met zulke organisaties. Hoe ver mag dat gaan? Daarover werd fel gediscussieerd. Moet de gemeente een lokale voetbalclub redden, als deze onvoldoende vrijwilligers of bestuurders kan vinden? Of is dat middel (van professionele hulp) misschien wel erger dan de kwaal, zoals een van de deelnemers betoogde.

Maatschappelijke organisaties moeten werk maken van hun missie en hun worteling, zo luidde de conclusie van de avond. En de overheid moet, op haar beurt, mensen dan wel de ruimte bieden om met gelijkgezinden hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op te pakken.

Na afloop van het officiële gedeelte werd nog volop nagediscussieerd onder het genot van een drankje.

Het Jong WI is een samenwerkingsverband van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en het CDJA. Op deze bijeenkomsten wordt gediscussieerd over een recent verschenen rapport of CDV-nummer. De volgende bijeenkomst van Jong WI staat gepland voor december.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.