09 december 2010

Symposium CDJA en WI voor het CDA

Op dinsdag 7 december 2010 vond in Den Haag een symposium van het CDJA en WI voor het CDA plaats over het inhoudelijk evaluatierapport van het CDJA naar aanleiding van de Tweede Kamer verkiezingen en het rapport van de commissie Frissen "Verder na de klap". Op deze avond stond vooral de inhoudelijke agenda voor de christendemocratie centraal.

Nadat Jeroen van Velzen, voorzitter CDJA, de deelnemers welkom had geheten, was het woord aan Paul Schenderling, DB-lid CDJA en redacteur van het CDJA-rapport. Met mooie citaten hield Schenderling de CDA-politici een stevige spiegel voor en riep op tot een authentiek christendemocratisch geluid. Schenderling werd vervolgens op zijn wenken bediend door de inleiding van Govert Buijs, universitair docent sociale en politieke filosofie aan de VU en bestuurslid van het WI. Parafraserend stelde hij: "Vanaf nu zijn we niet meer een machtspartij op zoek naar ideeën, maar een ideeënpartij op zoek naar macht." Buijs riep op om het christendemocratisch mensbeeld meer centraal te stellen in de actuele politiek.
Download hier het WI-rapport Mens waar ben je.

Ruth Peetoom, predikant te Utrecht en vicevoorzitter van de commissie Frissen, lichtte vervolgens het rapport van de evaluatiecommissie toe. Interessant was haar constatering dat de CDA kiezers in belangrijke mate thuis zijn gebleven en niet zozeer naar de PVV zijn overgelopen. Dit onderstreept volgens haar de noodzaak om de agenda van de christendemocratie verder te verdiepen.
In de reactie door Raymond Gradus, directeur WI voor het CDA, werd vervolgens stilgestaan bij de bijdrage van zijn instituut aan de vernieuwing van het christendemocratisch denken. Hij onderschreef de aanbeveling van de commissie Frissen om de betekenis van het programma van uitgangspunten te vergroten door het te ‘hertalen’ en het meer bij de tijd te brengen. Het WI zal daartoe een bundel met vier essays over de vier kernbegrippen van het CDA samenstellen. De bedoeling is om deze bundel voor het congres van 12 februari te publiceren. Ook gaat het WI aan de slag met onderwerpen als ‘geloof en samenleving’ en ‘duurzaamheid’. Voorts komt in het voorjaar een studie over de staat van het maatschappelijk middenveld. Vervolgens vond een levendige discussie met de zaal, waarbij de emotie soms hoog opliep. Na afloop werd door menigeen gesteld dat dit naar meer smaakte.

Speech Paul Schenderling

Speech Govert Buijs

Speech Raymond Gradus

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.