20 april 2009

Zeer geslaagde WI-bijeenkomst over woningmarkt

Op donderdag 16 april kwam in Utrecht de Stichtingsraad van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA bijeen voor een discussie over de woningmarkt.

 

Eind 2008 heeft het WI het rapport 'De woningmarkt in beweging' gepubliceerd. Evert Jan van Asselt, auteur van het betreffende rapport, begon met een uiteenzetting over het rapport. Zijn conclusie was dat de woningmarkt op slot zit en dat onvoldoende wordt geluisterd naar de woonwensen van burgers. Hij pleitte voor huurdifferentiatie, een versoepeling van de grondmarkt en meer bouwen voor mensen.

Dit sloot aan bij het betoog van Peter Verleg, voorzitter SIR55 (Stichting Initiatieven Realisatie 55+Woningbouw) en voorzitter van de begeleidingscommissie van het WI-rapport over de woningmarkt. De heer Verleg vroeg aandacht voor de woonwensen van ouderen en ging in op een voorstel om de verkopers van een woning een soort verkoopgarantie te geven in deze economisch turbulente tijden.

Ook in de voordracht van Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, stonden de consequenties van de economische crisis op de woningmarkt centraal. Brinkman maakt zich zorgen over de kopersstaking en had graag gezien dat het kabinet de Nationale Hypotheek Garantie in het kader van het crisispakket had opgehoogd. In zijn visie zijn stappen om de onevenwichtigheid op de woningmarkt op te heffen onontkoombaar. Maatregelen die erop gericht moeten zijn om de doorstroming te bevorderen en overbelening van het eigen huis te voorkomen, en hij sloot zich aan bij het pleidooi in het WI-rapport. Daarna vond een levendige discussie plaats met de ruim 60 aanwezigen, waar de vele facetten van de woningmarkt de revue passeerden.

Het woningmarkt rapport is ook in gedrukte vorm te bestellen bij het secretariaat van het WI (tel.: 070-3424872 / [email protected]).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.