Soms stelt het leven je dezelfde vraag twee keer. En na zo’n appèl vanuit de partij vond ik dat ik geen meer keuze had. En in die keuze ben ik, na overleg met mijn vrouw Liselot en mijn gezin, alleen maar bevestigd. En daarmee is het een keuze uit overtuiging.

Ik heb veel aan het CDA te danken. En ik heb nog veel meer aan dit geweldige land te danken. Als je dan de vraag wordt gesteld om je daarvoor in te zetten, kan je niets anders dan dat te aanvaarden. Maar ik heb vooral ja gezegd, omdat ik vind dat het land zich in een fase bevindt waarin je eigenlijk geen nee kan zeggen.

Ook zonder corona staat ons land voor grote uitdagingen. Met het programma en de kandidaten van het CDA gaan wij ons inzetten om Nederland weer perspectief te bieden. Perspectief voor jongeren, die moeten kunnen studeren zonder grote schulden te maken. Perspectief voor onze middenklasse. Miljoenen Nederlanders, hardwerkend, van goede wil, de ruggengraat van onze samenleving, die zich een slag in de rondte werken om het einde van de maand financieel sluitend te maken. En voor wie een eigen huis niet meer automatisch binnen handbereik ligt. Perspectief voor onze ouderen, die zich zorgen maken over hun eigen situatie, maar vooral om de toekomst van de volgende generatie. En perspectief voor iedereen die zich zorgen maakt over de grote thema’s van deze tijd: de cohesie in onze samenleving, integratie, inclusiviteit, klimaat en veiligheid.

In 2006 kwam Wopke Hoekstra terug naar Nederland na een aantal jaren in het buitenland te hebben gewoond. In 2007 werd hij actief voor het CDA. Als redacteur voor het CDA-magazine kon hij zijn passie voor schrijven combineren met zijn inzet voor de partij. Al snel werd Wopke Hoekstra ook actief voor de Eduardo Frei Stichting, een stichting van het CDA voor internationale solidariteit en ondersteuning van nieuwe democratieën, als penningmeester. Later werd Wopke Hoekstra actief in het bestuur van zijn eigen afdeling, Amsterdam. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 schreef Wopke het provinciale verkiezingsprogramma.

In 2011 werd Wopke Hoekstra geïnstalleerd in de Eerste Kamer. Hij kwam als jongste senator binnen en al snel werd hij actief in de commissies Financiën, SZW, J&V, BDO (Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking). In de tweede periode was Wopke Hoekstra daarnaast ook vicefractievoorzitter.

Naast de activiteiten voor het CDA was Wopke Hoekstra werkzaam bij McKinsey. Ook was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Scheepvaartmuseum, bestuurslid van de stichting Vrienden van het Hubrecht en ambassadeur van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. 

Wopke Hoekstra en zijn vrouw Liselot hebben samen vier kinderen en wonen in Bussum. Wopke houdt van sporten (o.a. schaatsen en hardlopen), lezen en geschiedenis.

 

 

CDA CV Wopke Hoekstra

2007 – 2011 Redacteur CDA Magazine, CDA.NL
2008 – 2011 Eduardo Frei Stichting, penningmeester
2010 – 2011 Schrijver van het CDA verkiezingsprogramma Noord-Holland
2009 – 2011 Bestuurslid CDA Amsterdam
2011 – 2017 Eerste Kamerlid, portefeuille: Financiën, SZW, J&V, BDO (Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking)
2011 – 2017 Columnist CDA.NL
2016 – 2017 Programmaleider landelijk verkiezingsprogramma, waarbij de CDA1000 een belangrijk onderdeel was
2017 - heden Minister van Financiën

Speeches

Opening Familiekamer in het CMH

Ronny Naftaniel lezing

Beluister de podcast

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.