16 oktober 2019

Terugblik werkbezoek Windpark Krammer

Woensdag 16 oktober - BRUINISSE - Op 08 oktober zijn we op bedrijfsbezoek geweest bij Windpark Krammer samen met 11 dames.

Programma

Om 14.00 uur zijn we ontvangen op de locatie Krammer door dhr. Keesmaat. Hij heeft ons uitleg gegeven over het ontstaan van het burgerinitiatief en de lange weg van procedures om de bouw te kunnen realiseren.
Het park bestaat uit 35 windturbines met een gezamenlijk vermogen van 102 MW.Het park is een initiatief van de 5000 leden tellende coöperatie van Zeeuwwind en Deltawind.

 
Rijkswaterstaat staat in principe geen bebouwing toe op primaire waterkeringen. Natuurorganisaties willen graag milieuvriendelijk oplossingen voor de energievoorziening, maar beschermen ook de flora en de fauna. Voor vogels zijn de windturbines schadelijk, de kans bestaat dat ze tegen de rotorbladen vliegen.
Van omwonenden waren er ook bezwaren. Als tegemoetkoming hebben omwonenden, binnen een vastgestelde straal, zonnepanelen voor op hun dak gekregen.
Verder moest het geheel worden gefinancierd. Er is voor een bedrag van € 100 miljoen aan leningen uitgeschreven, wat binnen een dag binnen was. Het rendement kan oplopen tot 6%. Het is nog steeds mogelijk om onder voorwaarden lid te worden van de coöperatie.

De opgewekte energie wordt via Tenet geleverd aan 4 multinationals, t.w. AkzoNobel, Philps, Google en DSM. Het zou voldoende zijn voor 100.000 huishoudens.

Voor de veiligheid van de vogels is er een systeem met detectoren uitgerust, die de vogels waarnemen en zo nodig de turbine stilzetten. De rode verlichting op de turbines voor de veiligheid van het luchtverkeer is een extra horizonvervuiling en verstoort de duisternis. Daarvoor worden ook oplossingen gezocht.

Daarna zijn we naar de uitkijktoren geweest waar je een prachtig weids uitzicht hebt over de directe omgeving met alle windturbines en bij helder weer tot Rotterdam en Antwerpen kan kijken. Ook zijn de sluizen met de zoet/zout scheiding goed te zien.
 
Vervolgens zijn we in een turbine binnen geweest. Een indrukwekkend gebouw waarin je 120 meter naar om hoog kan kijken. De onderhoudsmonteurs werken vanuit het kantoor de Krammer. Niet alleen voor de Krammer maar voor diverse windparken in Zuidwest Nederland.

 

De afsluiting was in het gezellige restaurant Grevelingen onder het genot van een hapje en een drankje. Op deze middag kwamen positieve reacties. Meer informatie vind u op www.windparkkrammer.nl.
 

Werkgroep CDAV Zeeland

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.