04 november 2021

Begrotingsraad: "Bescherm bedrijventerrein tegen verloedering."

Donderdag 4 november - GOES - Goes heeft in Zeeland een prominente plaats in economische zin en als het gaat om zijn bedrijfsterreinen. De geografische ligging van Goes aan de A58 en de Deltaweg speelt hierbij een belangrijke rol. Ook goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer is essentieel. Het voortdurend verbeteren van de bereikbaarheid ook in is daarom noodzakelijk, te denken valt daarbij o.a. aan het nieuwe bedrijven park Deltaweg en de aanpak van het stationsgebied en het Albertinaplein. Blijvende aandacht is zeker ook nodig voor met name het onderhoud en de uitstraling van de bestaande bedrijfsterreinen om de kwaliteit te waarborgen, zowel esthetisch als materieel. De gemeente moet dit bewaken, en zo mogelijk samen met de ondernemers bevorderen. Ook de revitalisering of herbestemming van de bestaande oudere terreinen is van groot belang om verloedering tegen te gaan. Bij dit alles is het zoveel mogelijk duurzaam revitaliseren/moderniseren en/of uitbreiden leidend. Helaas zijn er in Nederland veel voorbeelden van verwaarlozing van bedrijfsterreinen door verhuizing van bedrijven naar nieuwe locaties. Goes moet dit zien te voorkomen. Hiervoor kan de gemeente faciliteren en stimuleren middels het aanstellen van een kwaliteitsmanager. Deze persoon zal toezien op de uitstraling van alle Goese bedrijfsterreinen als het gaat om verwaarlozing/vervuiling/verrommeling van percelen en gebouwen door slecht onderhoud door de eigenaren, alsmede door de Gemeente zelf en de verantwoordelijken daarop aan te spreken en te adviseren in de mogelijkheden tot verbetering. Hiervoor hebben we de volgende motie: Motie Kwaliteitsmanager Bedrijfsterreinen Gemeente Goes.


Daarnaast trekt Goes als centrumgemeente menig toerist en dagjesmensen aan die onze stad bezoeken. Een mooi welkom in onze stad is dan ook belangrijk. Daarbij zijn goede aanwijzingen voor parkeren, bezienswaardigheden en evenementen noodzakelijk. Ook een opgeruimde en schone openbare ruimte helpt de toeristen zich welkom te weten en geeft een goede indruk van onze stad. De plannen om het stationsgebied opnieuw in te richten en veiliger te maken zullen hieraan zeker een bijdrage kunnen leveren. Deze missen we echter wel in programma 2; wat is daarvoor de reden? Voor een aantrekkelijke entree in onze gemeente kunnen mooie invalswegen met de rotondes een bijdrage leveren aan een betere uitstraling. Dat past bij de kwaliteitsagenda Binnenstad 2030. Dit zou ook kunnen in het kader van De Groene Stad, waarvoor zelfs verkiezingen worden uitgeschreven. Samen met inwoners en ondernemers kan hieraan worden gewerkt. De gebieden in kaart brengen waar dit mogelijk is en ondernemers te interesseren om daaraan mee te werken. Een mooi resultaat kan hierbij samen met het autoluw en het fietsvriendelijk maken een aanzuigende werking hebben op bezoekers. Goed voor een toekomst bestendig levende binnenstad met gezonde ondernemers en minder leegstand. Goed voor een warm welkom aan de bezoekers van Goes. Ook voor onze inwoners zal dit bijdragen aan onze ambitie dat het goed wonen is in Goes. Hiervoor hebben we de motie: Motie Verfraaiing Entree Goes.

Verder vindt onze fractie het van groot belang snel werk te maken van de “Opwaardering Recreatiezone Wolphaartsdijk”. Na het vaststellen van de Visie moet er samen met de belanghebbenden snel nadere uitwerking van plannen komen.

Izaäk Melse

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.