13 juli 2023

Vertrouwen boven maakbaarheid: CDA Goes streeft naar samenleving gebaseerd op vertrouwen!

Donderdag 13 juli - GOES - De gemeenteraad van Goes behandelde vanavond de Kadernota 2024. Fractievoorzitter Frans van der Knaap sprak namens het CDA.

De wereld om ons heen verandert snel. De gemeente vervult in deze snel veranderende wereld op lokaal niveau een belangrijke rol. Als gemeentelijke overheid staan we dicht bij de mensen, onze inwoners. Door in te zetten op het versterken van de relatie met onze inwoners, door participatie en dienstverlening hoog in ons vaandel te plaatsen, kunnen we werken aan een goede Goese samenleving. Bouwen aan relatie is werken aan vertrouwen, is een basisvoorwaarde voor kwaliteit.

In een tijd van onzekerheid dient de overheid waar mogelijk perspectief te bieden en houvast voor de inwoners.

Het CDA wil hierbij vanuit onze mensvisie een bijdrage leveren. De mens is een sociaal wezen, die andere mensen wil en moet helpen. Dat is een natuurlijke solidariteit. We zijn van mening dat iedereen een rol en een taak heeft in de gemeenschap. Ieder krijgt verantwoordelijkheid op het juiste niveau om een bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. Dat kan in een sportvereniging, een wijkvereniging, een kerk of anderszins. Een dergelijke gemeenschap wordt gedragen door gemeenschappelijke waarden en normen waarin iedereen zich naar vermogen moet inzetten.

Onze inzet voor het komende jaar

Daarom willen we het komend jaar ons op de volgende 4 punten inzetten:

  1. We willen een contrapunt zijn tegen maakbaarheid, tegen alles willen dichtregelen. Dat is een manier van denken dat is gebaseerd op wantrouwen. Het CDA Goes wil blijven werken aan vertrouwen;
  2. Ons tweede punt is verder bouwen aan het gemeenschappelijk belang. We willen ons in de raad blijven inzetten tegenstellingen met elkaar te verbinden en ideeën bij elkaar brengen;
  3. Ten derde hechten we als partij aan waarden en normen en willen vanuit die richtlijn onze bijdrage leveren en onze keuzes maken;
  4. Topt slot geloven we in participatie. Betrek de inwoners, betrek kleine gemeenschappen, als een dorp of een wijk. Denk fundamenteel vanuit de samenleving

We hebben als raad drie punten opgenomen in ons raadsakkoord:

  1. Wonen
  2. Verduurzaming
  3. Dienstbare overheid

We doen extra inspanningen op het gebied van woningen. Deze weg zullen we nog verder moeten intensiveren. We roepen het college op hier met nog meer daadkracht aan te werken.

Op gebied van klimaat hebben mondiaal een grote opgave te vervullen. Hoe geven we de aarde door aan volgende generaties. Alleen samen en met een breed draagvlak kunnen we deze opgave aanpakken. We steunen de aanpak van het college hierin, maar vragen nadrukkelijk aandacht voor de betaalbaarheid voor onze inwoners.

Een dienstbare overheid heeft al jaren onze aandacht. We boeken op dit gebied absoluut vooruitgang. Maar, dienstbaar zijn is niet alleen een processtap in de besluitvormingscyclus. Dienstbaar zijn is primair ook een attitude die je vanuit jouw mensbeeld, jouw maatschappijbeeld moet invullen. Dit is iets dat voortdurend aandacht, ontwikkeling en scholing vraagt. We roepen het college op om daar met ons verder invulling aan te geven.

We hebben in Goes de reputatie een solide financieel beleid te voeren. Het voorstel van het college met betrekking tot het terugbrengen van de dotatie aan de meerjaren onderhoudsplannen, staat haaks op een solide beleid. We vinden dit als CDA geen goede zaak en komen met een amendement.

Dit geldt ook voor het voorstel de financieringen in de begroting slechts voor 70% op te nemen. We vinden dit een slecht voorstel. De uitdagingen waarvoor we staan, vragen ook om een voldoende toegerust ambtelijk apparaat. We zijn dan ook blij met de uitbreiding van formatie die wordt voorgesteld. We rekenen erop dat dit zowel de kwaliteit van beleid als een gezond werkklimaat voor de organisatie ten goede komt.

Dat brengt ons bij het zogenaamde ravijnjaar 2026. Als je het ravijn al zo lang van tevoren ziet aankomen, moet het mogelijk zijn er niet in te vallen. Wij roepen het college op in het meerjarenperspectief een aantal scenario’s op hoofdlijnen uit te werken. We zullen hiertoe een motie indienen.

Goes wil een bereikbare en aantrekkelijke binnenstad aanbieden. Als jaren wordt hierbij aandacht gevraagd voor het fietsparkeren. We komen in onze binnenstad fietsen op alle mogelijke plaatsen en tegen. Veel fietsen, geregeld heel rommelig. Deze fietsenwildernis spoort niet met ons beleid van een aantrekkelijke binnenstad. Gangbare oplossingen, zoals fietsenvakken, fietsenrekken en dergelijken hebben niet tot een oplossing kunnen leiden. Een andere, meer fundamentele oplossing is nodig. We vragen het college werk te maken van een serieus onderzoek naar een meer structurele oplossing van het fietsparkeerprobleem in onze binnenstad. We dienen een motie in.

Een houvast

In een tijd met veel onzekerheid wens ik ons toe; een houvast, een anker, vanuit het diepe besef dat we ons werk niet alleen kunnen doen. Wij wensen college en raad veel succes en Gods zegen bij hun werk.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.