20 april 2023

Besluitvormende raad: huisvesting, buitengebied en meer...

Donderdag 20 april - GOES - Vanavond stond de besluitvormende raad op de planning. Onder andere het buitengebied, de strategische aankoop en Goes Spelen stonden op de agenda.

Bestemmingsplan Buitengebied

Door raadslid Easther Houmes

Vanavond zouden we de klap mogen geven op het bestemmingsplan buitengebied. Een plan dat verstrekkende gevolgen heeft voor de Goese inwoners in het buitengebied en onberispelijk zou moeten zijn. Immers, een stuk waaraan niet men niet volledig juridisch kan toetsen of precies weet waar men aan toe is, kan voor vervelende situaties zorgen.

Helaas kunnen we met dit raadsvoorstel de rechtszekerheid niet bieden aan ons buitengebied. Het CDA had zich vastgebeten in het individuele geval van de melkveehouder waar wij graag zien dat het wijzigingsplan doorgang vindt, maar na inspraak van de ZLTO, de bevraging van diverse collega’s in deze raad, de erkenning van omissies… Het CDA vindt dat het stuk geen recht doet aan ons buitengebied en dat baart ons zorgen voor de toekomst als we dit nu zouden vaststellen.

Pas als we kunnen spreken van een solide stuk, getoetst aan de praktijk, wat het buitengebied en haar ondernemers en inwoners verdiend, dan kunnen wij pas hiermee instemmen. Een beroep doen op het overgangsrecht is in onze optiek een zwaktebod, want overgangsrecht van het ene plan, verdwijnt bij een nieuw bestemmingsplan. Stellen we volgend jaar mogelijk weer een nieuw plan vast, vervalt het recht waarover nu gesproken wordt.

Wat het CDA betreft sturen we het Bestemmingsplan Buitengebied daarom terug naar de tekentafel. De uitkomst van de twee-en-een-half uur durende discussie over het wel of niet behandelen van het plan, heeft uiteindelijk tot succesvolle verdaging geleid tot de volgende besluitvormende raad. Tussendoor zal er een technisch beraad plaatsvinden om de belangrijkste punten - wat de fracties betreft - nogmaals te door te nemen alvorens erover te besluiten.


Integraal Huisvestingsplan VO

Door Frans van der Knaap


Strategische aankoop
Voorstel tot het vaststellen van de 27e begrotingswijziging van 2023

Hamerstukken

  • Bestemmingsplan Brandweerpost ’s-Heer Hendrikskinderendijk
  • WMO-verordening
  • Vervolgstappen Goes Spelen
  • Strategische aankoop Stationspark 51
  • Controleprotocol en normenkader 2022
  • Wijziging Fonds LED-verlichting buitensportaccommodaties
  • Aanpassing Verordening bekostiging leerlingenvervoer Goes 2022

Motie opschorting I-criterium

VVD, D66 en NG dienden een motie in over een pilot over het opschorten van het I-criterium. Het verzoek bestond uit de handhaving minimaal een jaar op te schorten zoals de gemeente Vlissingen reeds heeft gedaan, met als doel het verminderen van drugshandel en overlast op straat. Dit bleek namelijk in de gemeente Vlissingen succesvol.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.