23 mei 2024

CDA Goes stelt vragen over de huisvesting van de Reddingsbrigade

Donderdag 23 mei 2024 - STADSKANTOOR - Op 7 maart jl. heeft de CDA-fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college betreffende de huisvesting van de Reddingsbrigade Goes. Op 15 april ontving de fractie antwoorden waarin werd gesteld dat de veiligheid in Goes niet in gevaar komt als de Reddingsbrigade verdwijnt. Tevens meldde het college dat de Reddingsbrigade geen gemeentelijk beleidsveld ondersteunt en dat deze gelijk behandeld zou moeten worden als andere verenigingen in Goes. Het beleid omtrent zwemlessen werd losgekoppeld van de huisvestingsproblematiek van de Reddingsbrigade.

De CDA-Goes fractie heeft echter aanvullende informatie ontvangen die hen bevestigt in hun standpunt dat de Reddingsbrigade een grote maatschappelijke waarde heeft voor Goes en de omliggende gemeenten. Daarom wil de fractie aanvullende mondelinge vragen stellen aan het college.

Evenementen De Reddingsbrigade ondersteunt jaarlijks 16 tot 20 evenementen in Goes en omgeving. Voor sommige evenementen is de aanwezigheid van de brigade zelfs een vergunningsvoorwaarde. De CDA-fractie benadrukt dat deze ondersteuning een publieke taak vervult en dat het wegvallen van de Reddingsbrigade financiële druk op evenementen zou leggen of zou leiden tot hogere kosten voor de organisatie ervan.

Zwemlessen Jaarlijks volgen ongeveer 65 kinderen reddend zwemlessen bij de Reddingsbrigade. Momenteel is er zelfs een wachtlijst van 12 kinderen. Het lesgeld bedraagt €145 per jaar en wordt ondersteund door het Jeugdsportfonds voor gezinnen die dit niet kunnen betalen. De totale kosten voor deze lessen bedragen ongeveer €5000 per jaar. De CDA-fractie is van mening dat de Reddingsbrigade hiermee een belangrijk gemeentelijk beleidsveld invult tegen aanvaardbare kosten, zeker in vergelijking met de kosten elders in het land.

Financiën In 2010 heeft de gemeente Goes €25.000 geïnvesteerd in de huisvesting van de Reddingsbrigade in de brandweerkazerne aan de Oranjeweg. Deze investering wordt over 38 jaar afgeschreven. De CDA-fractie constateert dat er sinds 2010 geen beleidswijziging is geweest betreffende de Reddingsbrigade en dat de gemeente nog steeds aan deze verbouwing afschrijft, terwijl de brigade nu opnieuw zonder onderdak dreigt te komen door een recente huuropzegging.

Vragen aan het college De CDA-Goes fractie heeft de volgende vragen aan het college:

  1. Hoe kijkt het college aan tegen de genoemde punten?
  2. Is het college het met de CDA eens dat de Reddingsbrigade een publieke taak vervult?
  3. Is het college bereid een dienstverleningsovereenkomst met de Reddingsbrigade af te sluiten om de uitvoering van hun taken te waarborgen?
  4. Is het college bereid de huisvesting van de Reddingsbrigade te waarborgen totdat een redelijk alternatief binnen de gemeente Goes is gevonden?

Namens de CDA-fractie,

Patrick Simpelaar

Foto @http://www.zeeuwsereddingsbrigades.nl/nieuws/152-nieuwe-boot-reddingsbrigade-goes/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.