03 november 2022

Maak skatepark Zuid geen sterfhuisconstructie

Donderdag 3 november - GOES - Verbeter mij als ik het fout heb, maar ik denk dat ik als enige raadslid hier in deze zaal kan zeggen dat ik als jongere graag gebruik maakte van skatepark Zuid. Hierdoor weet ik ook waar de jeugd toen behoefte aan had en wat wellicht ook voor de pumptrack en skatebaan in de Schenge aandachtspunten kunnen zijn.  

Het CDA heeft reeds verduidelijkende vragen gesteld over het hoge prijskaartje van de overkapping, toiletmogelijkheden en vandalisme.  

Het CDA blijft scherp op huftersgedrag op sportpark het Schenge, maar is tevens van mening dat het leven niet maakbaar is. Garantie dat iets voor eeuwig heel blijft, kan niemand geven. Het CDA is zich daarvan bewust en wil alleen meegeven dat mocht er iets goedkoper uitvallen dan verwacht, we een vrijgekomen bedrag niet direct moeten uitgeven. 

Het CDA wil tenslotte graag aandacht vragen voor Zuid. Gelukkig worden de nodige zaken verbeterd totdat we de urban sportvoorziening hebben. Echter wordt in de laatste zin gemeld: 

Er komt mogelijk een nieuw financieel voorstel en een nieuw voorstel voor de toekomst van Zuid. 

Het CDA verwacht dat Zuid nog steeds gebruikt zal worden: of door skaters of andere jongeren. Het behoud van een ontmoetingsplek voor de jeugd waar gespeeld en gesport kan worden, zien wij als een onmisbare voorziening in de wijk. Laten we het kind met badwater daarom niet weggooien. Kan de wethouder toezeggen dat deze voorziening niet verdwijnt zodra de urban sportvoorziening is gerealiseerd, maar dat er samen met betrokkenen zoals de buurt en gebruikers gekeken wordt naar de toekomst van Zuid? 

Tweede termijn: geen sterfhuisconstructie voor Zuidje

Het CDA bekroop het gevoel van sterfhuisconstructie voor skatepark Zuid. Dat is tot op heden ontkracht, en we hopen dat dat gedurende het proces ook zo blijft. 

Dan de toiletvoorzieningen. Als er verenigingen bereid zijn om hun toiletvoorzieningen beschikbaar te stellen aan de gebruikers van de urban voorziening, is de gemeente dan bereid een bijdrage te leveren in de schoonmaak dan wel onderhoudskosten hiervan? Graag uw reactie. 

Verder hoorde ik de wethouder zeggen: de omwonenden worden bij het uitvoeringsproces betrokken. Dan is de pap toch al gestort? Participatie draait er – de laatste keer dat wij dit checkten – erom dat mensen vanaf het begin van het proces worden meegenomen. We zijn het daarom ook eens met de heer Kruitbosch namens de VVD en de heer Eestermans namens de Pvda Groenlinks over participatie, en doen graag een aanvulling. Niet alleen gebruikers verdienen een plek aan de tekentafel, maar ook de omwonenden en de verenigingen die er met hun neus bovenop zitten. Graag een reactie. 

Tenslotte zien we graag de vragen van meneer van de Knaap schriftelijk beantwoordt.  

Toezeggingen: 

  • De wethouder heeft toegezegd een nadere duiding van prijsbepaling schriftelijk te beantwoorden. 

  • De wethouder heeft toegezegd dat er sponsoren gezocht worden. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.