16 maart 2023

Over de Omgevingswet, het kerstzaalvoetbaltoernooi en meer...

Donderdag 16 maart - STADSKANTOOR - Vanavond vond de besluitvormende raad plaats, waar het CDA de agenda verrijkte met diverse amendementen en moties. 

Subsidie jeugdkerstzaalvoetbaltoernooi

Door Joost de Goffau en Easther Houmes

Het CDA heeft de volgende motie vreemd aan de orde van de dag ingediend. De gemeenteraad van Goes in vergadering bijeen op 16 maart 2023,

Constaterende dat:

  • Er bij de behandeling van de huidige subsidieverordening en beleidsregels geen expliciete afweging is gemaakt over de mogelijkheden om subsidie te verstrekken aan waardevolle maatschappelijke initiatieven met een structureel karakter.
  • In de vorige beleidsregels een expliciete uitzondering was gemaakt voor het kerstzaalvoetbal toernooi en deze bij de behandeling van de nieuwe beleidsregels door het college is geschrapt. 

Overwegende dat:

  • Subsidie verstrekt zou moeten kunnen worden aan maatschappelijk waardevolle initiatieven met een structureel karakter, mits er aan een aantal criteria wordt voldaan, zoals:
  • Bereik en omvang van een dergelijk initiatief;
  • Aansluiting bij meerdere beleidsterreinen, zoals de in het welzijnsbeleid gedefinieerde aandachtsgroepen en doelen;
  • Het versterken en aanmoedigen van een vrijwilligersorganisatie;
  • Het versterken van het duurzame karakter van een maatschappelijk waardevol initiatief.

Verzoekt het college:

  • De Beleidsregels Subsidie Samenleving zodanig te wijzigen dat ook waardevolle maatschappelijke initiatieven met een structureel karakter gehonoreerd kunnen worden. Hierbij kunnen als extra criteria gehanteerd worden: 
    • Het bereik van een dergelijk initiatief en de mate waarin dit aansluit op meerdere beleidsterreinen, zoals de in het welzijnsbeleid gedefinieerde aandachtsgroepen en doelen,
    • Activiteiten die tot doel hebben om een vrijwilligersorganisatie te versterken en aan te moedigen om het maatschappelijk waardevolle initiatief een duurzaam karakter te geven.
  • Dit te bekostigen uit de bestaande subsidiebudgetten

En gaat over tot de orde van de dag.

Namens de CDA-fractie,

Joost de Goffau
Easther Houmes

De motie heeft het helaas niet gehaald! Enkel D66 en VVD stemden mee. 

Omgevingswet: bindend adviesrecht en participatieplicht 

Door Easther Houmes

Tijdens de oordeelsvormende raad (2 maart) heb ik medegedeeld na te denken over een amendement met betrekking tot het bindend adviesrecht in de raad over omgevingsaanvragen. Reden hiervoor zijn de mogelijke uitzonderingen die toch veel impact op onze leefomgeving gaan hebben, maar niet onder de voornoemde categorieën vallen. 

De kern van dit amendement: Gevallen waarvoor de raad is aangewezen als adviseur, is ook een advies van de gemeenteraad vereist indien ten minste twee fracties van de gemeenteraad heeft aangegeven bij een aanvraag omgevingsvergunning, toch een bindend advies te willen geven. Deze wens blijkt specifieker te leven bij de partijen van Pvda-GL en Nieuw Goes, die gedetailleerder verzoeken tot het uitbreiden van de categorieën A tot en met J. Maar stel we breiden nu uit met K, met L, volgt dan hierna het gehele alfabet? En is de verantwoordelijkheid bij twee fracties neerleggen straks geen willekeur? Ik had er nogal vraagtekens bij. ❔

Ik was op zoek naar een geruststelling voor het volgende kruispunt waar we als raad ons nu bevinden. Hoe kijkt het college naar de specifieke aanvullingen van de andere partijen? Hoe kijken de andere partijen naar het amendement van het CDA en de VVD in de achterzak over de noodremprocedure? Kan het college de raad geruststellen dat politiek gevoelige aanvragen van omgevingsvergunningen sowieso goed worden afgewogen en in de toekomst aan de raad worden voorgelegd om gebruik te maken van het bindend adviesrecht?

De PvdA-GroenLinks fractie diende een amendement in voor het toevoegen van de categorie "uitbreiding 1000M2". Zoals ik reeds aangaf zaten we wel op een lijn: we zoeken een uitzondering op de regel, maar bewandelen een ander pad. Ik vond het qua werkbaarheid een lastig amendement, ook al gaf het college aan dat het uitvoerbaar was.

Nieuw Goes diende een amendement in om het de boeren wat moeilijker te maken: het CDA is voor de boer en trots op de boer. Dit amendement voelt als boertje pesten: toekomstige uitbreidingsvragen kunnen nu altijd voorgelegd worden, want wat het CDA betreft zijn niet alleen biologische boeren hier welkom. En waarom alleen kijken naar uitbreidingen van boerenbedrijven? Dat voelt toch alsof we een specifieke sector het al moeilijker maken dan dat ze het al hebben. Het amendement heeft het niet gehaald, evenals die van PvdA-GL.

Het CDA heeft ook twee amendementen ingediend waar de Omgevingsvisie tweejaarlijks wordt geëvalueerd. Deze hebben het gehaald.

Amendement besluit voltooiing Ringbaan - West

Door Joost de Goffau

Het CDA diende ook een amendement in over het besluit voltooiing Ringbaan-West tussen Kompasplein en Voltaplein.

Constaterende dat:

  • Er sinds de realisatie van de spoortunnel en bijbehorende ontsluiting Goes-breed klachten zijn over de veiligheid en doorstroming van de rotondes aan beide kanten van de spoortunnel,
  • Met name de situatie voor het Kompasplein met kruisend gemotoriseerd, fiets- en wandelverkeer geregeld tot incidenten leidt,
  • De kleine aanpassingen die in 2022 zijn genomen rond het Kompasplein voor een kleine verbetering hebben gezorgd, maar de algehele veiligheid en doorstroming nog steeds zwaar onder de maat zijn.

Overwegende dat:

  • De geplande opwaardering, herstructurering en ontwikkeling van Centrumgebied-Zuid (inclusief het Marconigebied) alleen maar kan leiden tot aanzienlijk meer verkeersbewegingen van alle soorten verkeer,
  • Het realiseren van de verbinding Kompasplein - Voltaplein deze toename aan verkeersbewegingen niet voldoende op gaat vangen, met oog op een veiliger Kompasplein,
  • De huidige en uiteindelijk beoogde situatie (afsluiten Willem Barentszstraat voor gemotoriseerd verkeer) geen oplossing biedt voor de onoverzichtelijke, gevaarlijke situatie voor het Kompasplein,
  • Alle gekozen partijen tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen de belofte hebben gedaan om hier een adequate oplossing voor te zoeken.

Besluit:

  • Bij lid 4 het van het dictum het gevraagde voorbereidingskrediet te verhogen met een bedrag van €100.000 euro en dit bedrag aan te wenden voor het uitvoeren van een tweetal onderzoeken naar de realisatie van een ongelijkvloerse kruising om het fiets- en wandelverkeer veilig door het gebied te loodsen.

Hiertoe de tekst van het raadsbesluit als volgt te wijzigingen:
1. Kennis te nemen van het schetsontwerp van de ringbaan tussen Kompasplein en Voltaplein;
2. Een krediet van € 2.830.000 beschikbaar te stellen voor aanleg van de ringbaan en dit te dekken ten laste van de via de Programmabegroting 2023 gelegde claim op de reserve majeure projecten ad € 2.210.000 en een aanvullende onttrekking aan de algemene reserve van € 620.000.
3. Een krediet van € 332.500 beschikbaar te stellen voor de aanleg van de tijdelijke parkeerplaats op de voormalige Renaultkavel en de hier vanaf het boekjaar 2024 uit voortvloeiende kapitaallasten van € 32.142 te dekken ten laste van het gemeentelijke begrotingssaldo.
4.    Een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van € 334.000 voor 
a)    het uitvoeren van een onderzoek naar een alternatieve ontsluiting van het fiets- en wandelverkeer rondom de spoortunnel, waarbij sprake is van zo min mogelijk kruisend verkeer,
b)    de herinrichting van het Marconigebied en dit te dekken binnen de via de Programmabegroting 2023 claim voor de “Herinrichting Marconistraat”.
5. De bijgevoegde 18e begrotingswijziging 2023 vast te stellen.

Dit amendement heeft het gehaald.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.