25 november 2021

Over het Omnium

Donderdag 25 november - GOES - Met het Omnium heeft Goes een prachtige voorziening waar veel Goesenaren graag gebruik van maken. Ook het onderwijs maakt intensief gebruik van de vele mogelijkheden die het Omnium biedt. En ook toeristen weten het Omnium te vinden. Helaas is het Omnium al een aantal jaren in financieel opzicht een vraagstuk waar Goes een oplossing voor moet vinden.  In een lang en intensief proces hebben het college, de raad, directie Omnium en de ambtelijke ondersteuning een proces doorlopen om tot een werkbare en duurzame toekomstbestendige oplossing voor het Omnium te komen. Een werkgroep van raadsleden, ambtenaren en wethouders heeft het proces begeleid. Het CDA heeft de werkgroep mogen voorzitten. Dit proces heeft tot een oplossing geleid waarvan de laatste besluiten in principe voor Kerstmis door de gemeenteraad zullen worden genomen. Die oplossing bestaat uit drie pijlers:

  1. Het vastgoed, dus gebouw en terrein van het Omnium, wordt overgedragen aan de gemeente. De gemeente gaat dit vastgoed beheren net als het andere vastgoed dat onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid valt. Het bedrijf Omnium huurt dan vervolgens het Omnium van de gemeente tegen een marktconforme prijs.
  2. De governance, de manier waarop het Omnium bestuurd wordt, is verbeterd en meer transparant gemaakt. Een directeur-bestuurder heeft de leiding over het Omnium. Over het gevoerde beleid wordt verantwoording afgelegd aan een Raad van Commissarissen en aan de aandeelhouder. Deze commissarissen worden publiek geworven op basis van een specifieke deskundigheid. De gemeente is de aandeelhouder.
  3. De gemeente als aandeelhouder maakt prestatieafspraken met het Omnium. Om die afspraken te kunnen uitvoeren verstrekt de gemeente een subsidie om er voor te zorgen dat de voorzieningen betaalbaar ten goede kunnen komen aan de Goese inwoners. De prestatieafspraken worden jaarlijks geëvalueerd en zo nodig aangepast.

Door Frans van der Knaap

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.