02 december 2021

Over het Veerse Meer: "Niet iedereen zal tevreden zijn met deze visies, maar dat zou utopisch zijn om dat te verwachten."

Donderdag 2 december - WOLPHAARTSDIJK - Op 11 november j.l. is in de Besluitvormende Raad (voorheen Debatraad) de Gebiedsvisie Veerse Meer 2020-2030 en de Visie Aandachtsgebied Recreatiezone Wolphaartsdijk vastgesteld. Na een lang voortraject, waaraan naast de Provincie en de Gemeenten meer dan 20 andere belanghebbende participanten hebben samengewerkt, hebben we als CDA fractie met beide voorstellen ingestemd.

Niet iedereen zal (geheel) tevreden zijn met deze visies, maar dat zou utopisch zijn om dat te verwachten. De strategieën zijn duidelijk en geënt op het in balans houden van het Veerse Meer gebied, waarbij de bestaande kwaliteiten moeten worden verstevigd en nieuwe ontwikkelingen in de aandachtsgebieden daaraan moeten bijdragen. Er moet een goede balans zijn tussen natuur, bebouwing en landschap. Het CDA vindt dat het gebied nog voldoende ruimte heeft om kleinschalige ontwikkelingen toe te staan en daarmee het gebied (in onze gemeente) aantrekkelijker te maken voor bezoekers en onze eigen inwoners. Daarom hebben we ook ingestemd met het vaststellen van de Visie Aandachtsgebied Recreatiezone Wolphaartsdijk. Daarbij is het kwalitatief opwaarderen van dit gebied leidend. Ontwikkelingen door initiatiefnemers moeten daaraan bijdragen. Wel vinden we het jammer dat de Veerse Meer Visie vooralsnog niet toelaat dat het mooie initiatief, om natuurvriendelijk- en versterkend, het plan voor de buitendijkse Eco Lodges in de Zuidvlietpolder te kunnen realiseren. Ook de Dorps- en Ondernemersvereniging in Wolphaartsdijk vinden dit een goed plan. Een motie om in de toekomst daar ruimte voor te vinden hebben we dan ook gesteund.

Tevens hebben we het amendement voor het opdelen van het havengebied mede ingediend. Hierdoor ontstaat er mogelijk meer ruimte voor herontwikkeling van dit deel van de Recreatiezone. Al met al was het een intensieve vergadering omdat dit een gevoelig thema is waarbij veel belangen wegen. Het geheel overziende is er met deze visie weer een stap mogelijk in het oorspronkelijke plan om dit deel van onze gemeente toekomst bestendig te maken. Bij dit alles zijn de inwoners van Wolphaarstdijk en Oud Sabbinge de belangrijkste stakeholder en dienen we de consequenties, zoals een verantwoorde verkeersafwikkeling, serieus aan te pakken. Dat zijn we aan onze inwoners verplicht en daar zal het CDA naar streven. We zijn nu benieuwd welke plannen er ingediend gaan worden die in de vastgestelde visies passen!

Izaäk Melse

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.