20 oktober 2022

Vragen over de urban sportvoorziening en verplaatsing milieustraat

Donderdag 20 oktober - GOES - Tijdens de beeldvormende commissie is er gesproken over de urban sportvoorziening, voorbereidingskrediet verplaatsing milieustraat, afvalstoffenverordening 2023-2028, verordening parkeren, begrotingswijziging GGD en de begrotingswijziging GR de Bevelanden. 

Urban sportvoorziening

Easther Houmes

Het CDA heeft vanavond een paar verduidelijkende vragen over de urban sportvoorziening. Ik denk dat ik als enige raadslid hier in deze zaal kan zeggen dat ik als jongere graag gebruik maakte van skatepark Zuid. Hierdoor weet ik ook waar de jeugd toen behoefte aan had en wat wellicht ook voor de pumptrack en skatebaan in de Schenge aandachtspunten kunnen zijn. Voorzitter, enkele verduidelijkende vragen: 

  • We hebben kennisgenomen van een flink prijskaartje. Zuid wordt veel gebruikt en het is in de lijn der verwachtingen dat dit in het Schenge ook het geval zal zijn. Om de begroting enigszins te drukken, vroegen wij ons af of de overkapping echt nodig is. Er zijn veel schuilmogelijkheden op het park zelf en het nodigt misschien uit tot vandalisme. Een veel voorkomend probleem op het park. Hoe is hier rekening mee gehouden? 
  • En weer even terug naar de overkapping: elektra plaatsen klinkt heel aardig, maar met de historie van het park misschien levensgevaarlijk. Ook hier zetten we onze vraagtekens bij en vragen we verduidelijking. 
  • Een ander punt waar het CDA graag meer over wil weten, zijn de toiletmogelijkheden. Of eigenlijk het gebrek hieraan. In Zuid loop je een paar honderd meter naar het winkelcentrum en er is meer sociale controle omdat het midden in de woonwijk is. Maar in de Schenge is dit niet het geval en de voorzieningen zijn een stuk verder weg. Het CDA hoort graag of hier is over nagedacht. 
  • En tot slot, skatebaan Zuid is niet alleen een skatebaan maar ook een mooie ontmoetingsplek voor jongeren. Dit verdient natuurlijk ook aandacht om up to date maar ook veilig te blijven. Ziet men mogelijkheden om – misschien om op bepaalde zaken te besparen bij de urban sportvoorziening – ruimte te creëren in dit kostenplaatje om ook Zuid de aandacht te geven die het verdient? 

Voorbereidingskrediet voor de verplaatsing van de milieustraat en de gemeentewerf

Yannick de Potter

Het gaat hier om een voorbereidingskrediet en nog niet over de echte plannen. Het CDA kan zich prima vinden in de intentie beide voorzieningen te verplaatsen. Met name in het kader van bereikbaarheid en verkeersveiligheid is het een goede zaak om naar een andere locatie te kijken. Ten aanzien van het terrein van de gemeentewerf komt bovendien grond beschikbaar in een woongebied dat goed gebruikt zou kunnen worden voor woningbouw.

Hoewel het dus nog niet om de echte invulling gaat, vragen we toch aandacht voor een belangrijk punt. Een plaats op het nieuwe bedrijvenpark Deltaweg gaat mogelijk samen met een zichtlocatie. Met deze zichtlocaties geeft Goes ook zijn visitekaartje af aan iedereen die hier langs rijdt. Bij het plaatsen van een gemeentewerf en een milieustraat op deze mogelijke locatie vragen we nadrukkelijk aandacht voor dit aspect.

Afvalstoffenheffing

Yannick de Potter

Het CDA staat achter de doelstelling om het restafval per huishouden terug te brengen naar 100 kg. We stellen echter vast dat dit al een aantal jaren de doelstelling is en dat de tot nu toe gerealiseerde vermindering bescheiden is. Het CDA heeft daarom de volgende verduidelijkende vragen:

  • Is er onderzoek gedaan naar de motivatie van de inwoners?
  • Is er aan de inwoners gevraagd wat ze nodig hebben om het doel wel te halen?
  • Heeft er controle oplaat gevonden van de inhoud van de grijze bak om mensen wellicht te helpen het afval beter te scheiden?
  • We lezen nu een voorstel tot verbetering, maar dit voorstel is primair een verandering zonder voor zover we zien een begeleiding traject?
  • Wat gebeurt er met de punten waar plastic afval nu wordt ingeleverd?

We maken ons zorgen over het gevolg van plastic zakken op straat. Vogels en katten kunnen de zakken wellicht openen waardoor de rommel op straat komt. Er zijn gemeenten waar haken aan lantaarnpalen zijn bevestigd om de zakken daaraan op te hangen. Is Goes iets dergelijks ook van plan?

Daarnaast heeft het CDA aandacht gevraagd voor de papierinzameling door verenigingen. Kunt u toelichten hoe dit in de toekomst eruit gaat zien?

Parkeren

Frans van der Knaap

In principe duidelijk voorstel. Wel een vraag over de navordering: kan dit niet efficiënter worden georganiseerd waardoor het tenminste kostendekkend is? Bijvoorbeeld door samen te werken of door dit uit te besteden.

GGD

Frans van der Knaap

Dit is een duidelijk verhaal, maar het CDA heeft hier grote moeite mee. De GGD krijgt de begroting niet op orde en legt een plan en een flink prijskaartje op tafel. Deze manier van handelen laat de raden weinig keuze en deze manier suggereert dat er maar een weg naar Rome leidt. We weten allemaal dat er meerdere wegen naar Rome leiden. We weten allemaal dat soms zaken een jaar later anders kunnen zijn en we weten allemaal dat je zaken vanuit meerdere perspectieven kunt bekijken in plaats van alleen maar eendimensionaal.

Wij zijn van mening dat de GGD meerdere scenarios’s zou moeten onderzoeken en aan de raden zou moeten voorleggen. Zijn alle taken wel nodig? Kan er niet worden samengewerkt? Zit er geen overlap in taken met andere organisatie als de VRZ of SMWO?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.