19 april 2024

Vragen over waterkwaliteit Goes | Het CDA zet zich in voor een leefbare en gezonde omgeving

Vrijdag 19 april - GOESE MEER - Het CDA Goes heeft vandaag schriftelijke vragen ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders met betrekking tot de waterkwaliteit van het Goese Meer. De vragen komen voort uit recente ontwikkelingen en een informatiebijeenkomst over dit onderwerp, waarbij concrete oplossingen zijn besproken. Indiener is raadslid Easther Houmes.

In 2022 ontving de Vereniging Goese Meer Bewoners klachten over de slechte waterkwaliteit van het Goese Meer, waarbij bewoners de waterkwaliteit vergeleken met een 'bedorven vissoep'. Recentelijk is een artikel in de Internetbode verschenen waarin deels de oorzaken van de problemen van twee jaar geleden worden belicht. Extreme warmte en droogte in combinatie met een niet goed werkende pomp bij de sluizen van het Goese Sas werden genoemd als mogelijke factoren.

Goed natuurbeheer

Naar aanleiding van deze ontwikkelingen en de bijeenkomst op 17 april, waarbij inwoners en belanghebbenden concrete oplossingen hebben besproken, heeft het CDA vragen gesteld aan het college. Het CDA benadrukt het belang van een goed natuurbeheer waarin een gezonde natuur hand in hand gaat met het genieten ervan.

Het CDA heeft onder andere gevraagd naar de voortgang van een voorgesteld kwaliteitsbeheersysteem voor het Goese Meer, of dit systeem ook toepasbaar is voor andere wateren in Goes, waarom het Goese Meer niet als officiële zwemlocatie is benoemd en of het wenselijk is dit te veranderen, en of het college het participatietraject van de waterkwaliteit in het Goese Meer gaat evalueren en hierbij studenten wil betrekken.

Het CDA zet zich in voor een leefbare en gezonde omgeving

Het CDA zet zich in voor een leefbare en gezonde omgeving voor alle inwoners van de gemeente Goes en zal de antwoorden van het college met grote belangstelling tegemoet zien!

De schriftelijke vragen

College van Burgemeester en Wethouders 

Postbus 21 

4460MC Goes 

Schriftelijke vragen CDA ex Artikel 16 RVO over van bedorven vissoep naar Goes zilt water 

Goes, 19 april 2024                                                               

Geacht college, 

Bij de Vereniging Goese Meer Bewoners stroomden in 2022 de klachten over de slechte waterkwaliteit binnen. Een paar jaar geleden was het water nog helder, maar in 2022 omschreven bewoners het meer als een bedorven vissoep. Inmiddels zijn we twee jaar verder. De Internetbode1 kopte 13 maart 2024 dat de “oorzaak problemen waterkwaliteit Goese Meer in 2022 deels boven water” zijn. De slechte waterkwaliteit van het Goese Meer was mogelijk te wijten aan extreme warmte en droogte in combinatie met de niet goed werkende pomp bij de sluizen van het Goese Sas2 (zie foto rechtsboven voor een foto van de haai die daar in 2021 is gespot).  

Woensdagavond 17 april vond er een informatiebijeenkomst over de waterkwaliteit plaats. Niet alleen was hier een grote betrokkenheid van inwoners te constateren, maar werden er ook concrete oplossingen op tafel gelegd voor zowel de korte als de lange termijn. Een bijeenkomst die het CDA als zeer positief heeft ervaren. 

Het Goese zilte water heeft de laatste jaren een steeds belangrijkere rol gekregen. Het wordt gebruikt door zowel de scheepvaart als voor recreatieve doeleinden en dient als leefomgeving voor een divers scala aan flora en fauna, in het verlengde van de Oosterschelde. 

Het CDA staat voor een goed natuurbeheer waarin een gezonde natuur hand in hand gaat met het genieten ervan. Het proces rondom de waterkwaliteit van het Goese Meer en de reeds gepubliceerde voortgangsrapportage, vindt het CDA veelbelovend voor de toekomst. Het CDA heeft de volgende vragen: 

  1. In het rapport wordt aanbevolen dat een kwaliteitsbeheersysteem noodzakelijk is om het Goese Meer helder, zilt en gezond te kunnen houden. Kan het college de raad pro-actief informeren over de voortgang van dit kwaliteitsbeheersysteem? 

  1. Kan dit kwaliteitsbeheersysteem ook toepasbaar zijn voor andere wateren in Goes zoals de Veste? 

Tevens wordt in het rapport vermeld dat het Goese zilte water geen officiële zwemlocatie is en ook niet als zodanig wordt gemonitord. 

  1. Kan het college toelichten waarom het Goese Meer niet als officiële zwemlocatie is benoemd? Is het wenselijk als dit wél als zodanig wordt aangemerkt? 

Tenslotte is dit gehele proces een schoolvoorbeeld voor participatie. Het CDA hecht hier grote waarde aan en ziet niet alleen kansen voor andere grote onderwerpen in de gemeente, maar ook voor jongerenparticipatie. 

  1. Gaat het college het participatietraject van waterkwaliteit in het Goese Meer evalueren? 

  1. Om diverse redenen is het goed om studenten een kans te geven bij te dragen aan oplossingen voor de waterkwaliteit van het Goese Meer. Wil het college zich inzetten om bij vervolgonderzoek de HZ studenten weer volledig te betrekken? 

Namens de CDA fractie, 

Easther Houmes 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.