28 juni 2017

Adri Totté: CDA Hulst wil het verschil maken met onze visie op de toekomst

Beste inwoners van de Gemeente Hulst,

Onlangs heeft het CDA Hulst op voordracht van het bestuur van het CDA Hulst mij gekozen tot lijsttrekker bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Allereerst wil ik het CDA Hulst bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen om ook voor de komende gemeenteraadsverkiezingen weer lijsttrekker te mogen zijn van deze partij. Ik wil die steun en vertrouwen ten volste waarmaken zodat we verder kunnen gaan op de ingeslagen weg. Dat vertrouwen in elkaar hebben we ook nodig het komende jaar. Mede gesterkt door de goede uitslag van het landelijk CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen voor maart jl. moeten we dat vertrouwen ook hebben. In  Hulst heeft het CDA flink gewonnen ten opzichte van de landelijke verkiezingen in 2009. Dat is bemoedigend en een mooie uitdaging om deze lijn op lokaal niveau door te trekken.

Waar gaan we dan voor de komende jaren. Die vraag zullen we de komende maanden onder andere middels de programma commissie moeten beantwoorden, maar erg belangrijk zal zijn dat we het huidige beleid voort gaan zetten. De komende verkiezingen moeten we volgens mij vooral werken aan vertrouwen. Maar zeker ook de gemeente financieel gezond houden. En dat zijn we gelukkig. Maar zijn we er daar dan mee?

In mijn vorige toespraak na mijn verkiezing als lijsttrekker heb ik genoemd dat we zouden gaan voor ombuigen, vernieuwen en investeren. Hier zijn we volgens mij goed in geslaagd. Mede als gevolg van de economische recessie waren we als college verplicht om, om te buigen. Dat hebben we ook vastgelegd in ons CDA programma “Midden tussen de mensen”. Maar zeker ook vernieuwen en investeren. Dat zijn we ook blijven doen de afgelopen jaren. Kijk om je heen en we kunnen constateren dat de Gemeente er goed bij ligt. Veel achterstallig onderhoud is inmiddels opgelost of staat op de planning. Dat is goed. We hebben keurige dorpscentra, veel wegen zijn opgeknapt en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik ben er trots op dat we de afgelopen jaren maximaal hebben ingespeeld op de ontwikkelingen die op ons af kwamen. Ik denk dan alleen al aan de extra taken die we als gemeenten erbij hebben gekregen met daarbij de forse bezuinigingen, ontwikkelingen met betrekking tot de decentralisaties van de WMO, Jeugdzorg en participatie. Onze opgave is om zorg te leveren voor het geld dat we daarvoor krijgen. Grote veranderingen die veel hebben betekend de afgelopen 2 jaar. Sinds 1 januari 2015 zijn we als gemeenten in Nederland geconfronteerd met deze grote veranderingen. En dat heeft veel gevraagd en moet ook de komende jaren voldoende aandacht gaan krijgen. We hebben onze weg moeten vinden en we zijn op weg, maar we zijn er nog niet. Uitgangspunt moet zijn dat het geld wat we krijgen voor de zorg ook daarvoor besteed wordt. Dat hebben we de afgelopen jaren ook als uitgangspunt gehanteerd en dat moeten we volgens mij ook blijven doen. En dat is ook nodig kijkend naar de dalende uitkeringen vanuit het Rijk. Bij de start in 2015 ontvingen we als gemeente voor de zorgtaken 22 miljoen terwijl deze in 2017 gedaald zijn naar 20 miljoen. Het sociaal domein is daarmee een melkkoe geworden. Terwijl we als gemeente nog bezig zijn de juiste weg te vinden haalt Den Haag jaarlijks geld terug. Nu al weten we dat ook tot en met 2020 geld teruggehaald gaat worden (waarschijnlijk een klein miljoen).

De zorg moet dus ook voor ons CDA Hulst een speerpunt blijven. Zorg voor elkaar moet zeker de komende periode de aandacht krijgen die het vraagt met als bagage de kennis die is opgedaan in de twee startjaren na de decentralisaties die achter ons liggen. Niemand zou aan zijn lot moeten worden overgelaten, zorg moet goed geregeld worden. Daar moeten we de komende jaren zeker aan werken. We hebben moeten zoeken naar de juiste weg in de drie sectoren die ik juist heb benoemd. De jeugdzorg is financieel nog onduidelijk na 2 jaar, daar zal keihard aan gewerkt moeten worden. En ook m.b.t. de participatie gaan we 1 januari 2018 van start met Dethon als sociaal werkbedrijf waar mensen die langere tijd aan de kant staan zullen woorden geïntegreerd in onze samenleving. Vragen om een uitkering zal straks betekenen dat je om werk komt vragen.

Ook veiligheid is een belangrijk onderdeel van het CDA beleid geweest in de afgelopen periode en dat moeten we ook voorzetten. De onveiligheid in de binnenstad is door ons CDA Hulst goed aangepakt. Heeft veel aandacht gevraagd maar de camera’s zullen hopelijk tot verbeteringen leiden. Veiligheid is een basisbehoefte. Dit vraagt soms om stevige maatregelen. Geen woorden maar daden. We moeten ons richten op het tegengaan van criminaliteit. Het gaat om het veiligheidsgevoel in al onze kernen. Het gaat dan om verkeersoverlast, veilige school omgeving en openbare ruimte en de overlast van rondhangende jongeren en vandalisme. Softdrugs is en blijft nog steeds een probleem. De verspreiding in onze gemeente van plekken waar gedeald wordt moet m.i. in de komende periode aangepakt worden. Illegale handel en straatverkoop moet harder aangepakt worden.

Belangrijk is ook dat we er als Hulst financieel goed voorstaan. Hulst is financieel een gezonde gemeente en dat moeten we m.i. ook zo houden de komende jaren. De afgelopen jaren is de basis gelegd voor dit goede vooruitzicht. We moeten de komende jaren dit financieel beleid voortzetten. Blijven investeren in noodzakelijke verbeteringen is wat mij betreft ook de komende jaren aan de orde. De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan dit goede financiële perspectief. We hebben zo’n 7 miljoen om moeten buigen. Dit heeft er wel toe geleid dat we nu ook keuzes kunnen maken over bijvoorbeeld de lastendruk. In 2017 gaat bijvoorbeeld de OZB niet stijgen. Dat is mede te danken aan het beleid dat in de jaren daarvoor is gevoerd.

En we hebben ook geïnvesteerd. We hebben vooral geïnvesteerd in leefbaarheid. Ik denk dan aan achterstallig onderhoud aan sportvelden, gemeenschapscentra, wegen (denk hierbij aan het Meer-jaren-investeringsplan), scholen en stadsvernieuwing. Niet alleen ombuigen, bezuinigen maar ook blijven vernieuwen en investeren. Dat is ook de afgelopen jaren gebeurd. En zo moet het ook zijn. Als je als gemeente niet meer investeert worden de achterstanden in onderhoud uiteindelijk zo groot dat je de lasten in de toekomst helemaal niet meer kunt dragen. Dit heet volgens mij rentmeesterschap, geen lasten doorschuiven naar de toekomst.

Ook hebben we gezorgd voor de toekomst d.m.v. een reserve onderhoud kapitaalgoederen waarmee we problemen in de toekomst willen voorkomen. Kortom een solide beleid waarmee we echt iets bereikt hebben. Voor ons als CDA is en blijft rentmeesterschap een belangrijk uitgangspunt.

Als wethouder van financiën ben ik er natuurlijk ook trots op dat we erin geslaagd zijn de totale reservepositie van Hulst te laten groeien naar 16,5 miljoen euro. Een sterk verbeterd eigen vermogen maakt dat de gemeente Hulst gezonder is dan ooit en daarbij ook nog eens flink heeft geïnvesteerd. De schuldpositie is een van de laagste van onze provincie.

Maar zijn we er dan? Neen, natuurlijk niet. Zoals al gezegd moeten we onze beleid weg in het sociaal domein nog steeds verder ontwikkelen. De komende jaren zien er somber uit. De budgetten in het sociaal domein zullen blijven krimpen waardoor we uiteindelijk steeds weer voor keuzes komen te staan.

Ook zijn we natuurlijk in afwachting van een nieuwe regering waarvan op dit moment nog niet duidelijk is wat dat voor de gemeentelijke inkomsten vanuit het Rijk gaat betekenen. We zullen dus ons sociaal beleid in moeten blijven richten met de middelen die we gaan krijgen.

Al met al de komende jaren enorme uitdagingen die we als CDA Hulst niet uit de weg mogen gaan. We mogen trots zijn op de bereikte resultaten, maar we blijven waakzaam en kijken altijd naar verbeterpunten. De economische vooruitzichten zijn positief en dus biedt dit mogelijkheden. Hulst is een veerkrachtige gemeente die in staat moet zijn de financiële opgaven de komende jaren op te vangen met een evenwicht tussen de noodzakelijk zorg, vernieuwen en investeren.

Met elkaar en met de steun van elkaar hebben we een moeilijke periode overbrugd. De crisis is voorbij en we zijn er als Hulst de afgelopen jaren goed uitgekomen. En dat moeten we ook durven zeggen. Het gaat goed, we hebben zorgen voor de toekomst maar we durven en zullen ze ook aanpakken. Dat is m.i. de trots die we moeten vertolken. Er is veel in de kernen gebeurd, er is veel geïnvesteerd en de financiële positie is goed. We moeten trots zijn op de gemeente Hulst!

Wij als CDA Hulst willen het verschil maken met onze visie op de toekomst. Onze visie op de samenleving is nog steeds actueel. Sterker nog de tijden waarin we leven worden gekenmerkt door meer behoefte aan ruimte voor maatschappelijk initiatief, aan meer saamhorigheid. Wij staan midden tussen de mensen. We geloven dat mensen samen veel kunnen. Daarmee gaan we binnenkort weer aan de slag als we ons verkiezingsprogramma gaan schrijven. Proberen een antwoord te vinden op de maatschappelijke vraagstukken die voor ons liggen. We gaan proberen een concreet programma te schrijven met duidelijke keuzes. Uiteraard kan dit niet zonder u: wanneer u input wil leveren voor ons verkiezingsprogramma dan nodigen wij u van harte uit om uw ideeën met ons te delen.

Ik ben er van overtuigd dat het gaat lukken om weer een SMART programma te maken waarmee we de komende jaren weer aan de slag kunnen.

Daar gaan we voor!

Adri Totté

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.