23 september 2022

De Westerscheldetunnel wordt vervroegd tolvrij.

De Tweede Kamer wil dat de Westerscheldetunnel uiterlijk in 2025 tolvrij wordt voor personenauto's en motoren. Een voorstel daarvoor van SGP, ChristenUnie, CDA, SP en BBB is donderdagavond door alle Kamerleden gesteund.

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma: ,,Het is niet uit te leggen dat inwoners van Zeeuws-Vlaanderen moeten betalen voor de verbinding met de rest van Nederland. Daarom is het tijd om daar zo snel mogelijk een einde aan te maken en de einddatum naar voren te halen.” De Kamer twijfelt of de tunnel ook al tolvrij moet worden voor vrachtverkeer. De regering is gevraagd te onderzoeken of dat ‘mogelijk en verstandig is, mede gelet op de risico’s van aanzuigende werking en extra stikstofemissies'.

Het leek het alsof we binnen Zeeland op zoek waren naar de beste lobbyist voor een tolvrije tunnel. Heel vaak kregen wij berichten: wat doet het CDA dan in Den Haag. Zeker als er tegen een motie tolvrij werd gestemd. Die vragen begrepen wij. Maar uiteindelijk is het de optelsom van de stevige en zichtbare acties (o.a. door De Westerscheldetunnel tolvrij) en de lobby die vaak meer onzichtbaar plaatsvindt (complimenten aan alle politieke partijen die hun partijgenoten hebben benaderd). Het is een succes van en voor Zeeland.

Fijn dat we samen met CDA Sluis, CDA Terneuzen, onze Zeeuwse provinciale afdeling, Gedeputeerde, Statenleden en onze Tweede Kamerfractie hierin konden optrekken! Korte lijntjes helpen weldegelijk!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.