08 mei 2020

Afsluiting Sloeweg - Tractaatweg: Een parelduiker vreest den modder niet!

Vrijdag 8 mei - MIDDELBURG - Tijdens de commissie economie van vrijdag 8 mei leverde Statenlid Frank Kuijpers een bijdrage over de afsluiting van de Sloeweg - Tractaatweg. "De CDA-fractie is uiteraard blij dat we met de financiële afsluiting van het project Sloeweg en Tractaatweg 20 miljoen aan de budgettaire ruimte kunnen toevoegen."

Er is heel wat aan voorafgegaan voordat we nu met een positief resultaat kunnen eindigen. Het project startte moeizaam, een gedeputeerde trad af. Er verscheen een rapport: ‘Een parelduiker vreest den modder niet.' In het rapport werden aanbevelingen gedaan die gelukkig niet in een bureaulade zijn beland. Iedereen heeft deze aanbevelingen ter harte genomen: GS moest meer transparant zijn, maak PS op tijd deelgenoot van je problemen of je angsten zodat we samen oplossingen kunnen bedenken, probeer als Statenleden niet elkaars vliegen af te vangen maar zorg dat je een teamspeler bent zodat we als Zeeuwen kunnen scoren en onze dromen kunnen waarmaken. Tenslotte: zet een projectorganisatie neer die erboven opzit bij grote projecten.

Wat eerst een hoofdpijndossier was, is het slotstuk iets waar we trots op kunnen zijn. Inwoners van Zeeland kunnen nu vlot en veilig over de grens bij Zelzate naar Goes. Onze zuiderburen weten nu hoe je het traject Zelzate Gent het beste kan gaan aanpakken. De lessen die iedereen nu geleerd heeft zijn waardevol voor de toekomst in de verschillende opgaven die we hebben zoals de bouw en infrastructuur. Dit is ook functioneel want wat is de overlevingskans van fauna in een ecologische zone tussen twee weghelften?

Een viaduct landschappelijk inpassen kost veel. Eenvoudige knooppunten zijn minder duur. Keuzes die je aan de voorkant moet maken en niet tijdens het proces zodat er geen miljoenen overschrijdingen meer plaatsvinden van het oorspronkelijk budget.

De CDA-fractie complimenteert de gedeputeerde en zijn medewerkers met het resultaat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.