15 december 2023

CDA eist maatwerk voor agrarische sector na nieuwe bemestingsnormen

Vrijdag 15 december - MIDDELBURG - CDA Statenlid Cas Vesseur heeft een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend met betrekking tot de recent aangewezen Nutriënten Verontreinigde (NV) gebieden door Minister Adema. Een groot deel van deze gebieden bevindt zich in Zeeland, wat leidt tot bezorgdheid over de impact van de voorgestelde bemestingsnormen op de agrarische sector in de regio.

Den Haag staat ver af van de dagelijke landbouwpraktijken

Door Cas Vesseur

Een maatregel, gebaseerd op verouderde gegevens. Op een veel te korte termijn, waardoor landbouwers niet meer kunnen sturen in hun bedrijfsvoering. Dit toont des te meer weer aan hoe ver het Rijk, Den Haag, af staat van de dag dagelijkse landbouwpraktijken. 

Wij als CDA-fractie zullen zeker niet ontkennen dat de landbouw een opgave heeft. Sterker nog, die zullen wij niet uit de weg gaan. Met een aandeel van ongeveer 20% op basis van stikstof in het oppervlakte water in deze gebieden, is dat ook niet mogelijk, daar moeten we als agrarische sector zorg voor dragen. 

De manier waarop dit nu verwacht wordt van de overheid is echter niet de manier waarop. Het verlagen van de bemestingsnormen en onder andere wegvallen van derogatie heeft een grote invloed op de exploitatie van de landbouwbedrijven bij ons in Zeeland.

Graag zouden wij willen dat het College in gesprek gaat met het Rijk, en hier bij andere belanghebbende meeneemt, zoals het Waterschap Scheldestromen. In dit gesprek zou aangedrongen moeten worden op maatwerkafspraken op basis van recente cijfers. Geen generiek beleid op basis van verouderde cijfers. En de Staten hier van op de hoogte houdt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.