15 december 2023

CDA pleit voor groen gas uit mestvergisting

Donderdag 14 december - ZEELAND - Op 14 december 2023 hebben de Statenleden Cas Vesseur en Jeffrey Oudeman namens de CDA-Statenfractie schriftelijke vragen ingediend bij het College van Gedeputeerde Staten met betrekking tot collectieve mestvergisting in Zeeuws-Vlaanderen. Het werkbezoek van de CDA-Statenfractie aan Colsen in Hulst op 8 december heeft geleid tot enthousiasme over twee initiatieven, waarvan Biogas Hulst de meest concreet uitgewerkte casus is.

Deze initiatieven, gericht op collectieve mestvergisting, hebben als voornaamste doel de reductie van ammoniakemissie en methaanuitstoot. Het plan in Hulst alleen al zou jaarlijks kunnen zorgen voor een aanzienlijke ammoniakreductie, waarmee circa 12% van de provinciale doelstelling voor ammoniakreductie kan worden behaald.

De CDA-Statenfractie is onder de indruk van de veelbelovende cijfers die uit het initiatief in Hulst naar voren komen. Het voorziet in de opwekking van 1.800.000m3 groen gas per jaar, wat resulteert in aanzienlijke reducties van CO2- en methaanuitstoot. Bovendien kan de vergisting leiden tot de productie van een kunstmestvervanger, wat de werkelijke behoefte aan kunstmest vermindert en daarmee ook de CO2-uitstoot.

De CDA-Statenfractie benadrukt dat dergelijke initiatieven niet alleen op lokaal niveau, maar ook provinciaal en nationaal moeten worden aangemoedigd. Het CDA streeft ernaar om meer groen gas uit mestvergisting mogelijk te maken, wat bijdraagt aan het behalen van klimaat- en stikstofdoelen, de verduurzaming van landbouw- en energiesystemen, en het verminderen van de afhankelijkheid van aardgasimport.

Om deze doelen te bereiken, heeft de CDA-Statenfractie Zeeland schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten.

Foto: Colsen.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.