22 april 2024

Manifest: bied boeren toekomst!

Maandag 22 april - ZEELAND - Tot hier en niet verder. De opeenstapeling aan maatregelen, zonder te weten of deze daadwerkelijk resultaat opleveren drijft de veehouderij tot wanhoop. Toekomst op korte of lange termijn is ver te zoeken. CDA, BBB, SGP, JA21 en Partij voor Zeeland van de Provinciale Staten van Zeeland richten zich met een manifest tot het demissionaire kabinet: Bied boeren toekomst!

Wij trekken hier de streep!

Als CDA ondersteunen wij dit manifest. Echter roepen wij politiek Den Haag wel met klem op om ook te luisteren naar onze oplossingen. Zo moeten we als Nederland kijken naar goede, wetenschappelijk onderbouwde gewas-derogatie op grasland. Hierbij wil ik u graag doorverwijzen naar het onderzoek van Herman de Boer. https://edepot.wur.nl/579074

Extra bemesting kan zelfs geregeld worden in de equivalente maatregel hogere opbrengsten. Eventueel kunnen we eisen gaan stellen aan de te gebruiken aanvullende kunstmestsoorten. Dit werkt positief op de nitraatnorm in zowel het grond als oppervlakte water. Wanneer we dit combineren met meten op bedrijfsniveau is dit ‘waterdicht’.

We moeten inzetten op lokale, coöperatieve mono-mestvergisting. In Zeeland zijn er een aantal initiatieven die hier op inzetten. Deze initiatieven krijgen nu erg veel weerstand te verduren. Hoe kunnen we deze initiatieven ondersteunen zodat dit tot een succes gebracht kan worden?

Hoe kan het dat veel normen in het buitenland anders zijn dan in Nederland. Kijk naar onze zeer gewaardeerde buren Vlaanderen en Duitsland. Zowel de Drempelwaarde, KDW als KRW-normen zijn in Nederland strenger, terwijl de situatie in de grensstreek zeer vergelijkbaar is met ons land. Wat kunnen we er aan doen zodat dit gelijkgetrokken wordt.

En als laatste willen wij u graag wijzen op de mestexcretie-normen. Hoewel we de mestplafonds regelmatig tegen het licht houden en verlagen, is het actualiseren van de mestexcretie-normen de afgelopen jaren tegengehouden. 

Als laatste willen we u graag wijzen op de al lopende initiatieven. Denk hierbij aan `Koe en Eiwit’, het ‘Netwerk Praktijkbedrijven’ en het project ‘Emissie Arme Bedrijfsvoering’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.