15 december 2023

Nieuwe aandeelhoudersstrategie NSP vraagt om strategische keuzes

Vrijdag 15 december - MIDDELBURG - Het CDA is verheugd over de nieuwe aandeelhoudersstrategie NSP. We hebben er al enige tijd om gevraagd. Het is ook op zijn plaats om een nieuwe koers met elkaar af te spreken omdat het bedrijf stapsgewijs de diverse onderdelen heeft afgestoten/ verkocht. Dat maakt dat je opnieuw moet kijken naar de cruciale vragen of je nog aandeelhouder wil zijn van dit bedrijf, wat het belangrijkste doel voor de provincie is, of we überhaupt iets kunnen bereiken via onze gedeelde eigendom in de bedrijf, en hoe gaan we om met de resterende onderdelen in wat nu ZEH heet.

De centrale vraag is wel wanneer we onze kansen kunnen benutten:

  1. wat betreft het wel /niet verkopen van de aandelen
  2. wat betreft wel of niet de kerncentrale kunnen vervreemden naar een andere partij, of gedeeltelijk
  3. wanneer
  4. aan wie
  5. en zo nee, welke garanties kunnen we krijgen van het Rijk om risico’s af te dichten.

Er is een aantal argumenten - die ook in de aandeelhoudersstrategie staan -, dat voor ons telt;

  • De provincie is een overheid en werkt met gemeenschapsgeld. Dan moet je extra zorgvuldig zijn als je aandelen hebt in een bedrijf. Natuurlijk komen we lang geleden uit een nutsvoorziening, waar er wel belang was voor levering van elektriciteit, gas en water, maar inmiddels is de situatie totaal veranderd. Dus kijk nog eens zorgvuldig naar je aandeelhouderschap
  • Deze bovenliggende vraag is des te klemmender als we met het aandeelhouderschap geen voordeel/garantie/leveringszekerheid/lage prijzen voor de burger kunnen bereiken. 
  • Tevens is voor ons van belang om de waarde die we nu in het bedrijf hebben, te behouden. We moeten wel goede rentmeesters zijn en behoud van aandeelhouderswaarde is een goede zorg voor onze assets.
  • We moeten het momentum wel gebruiken om afscheid te kunnen nemen, van de kerncentrale. Wellicht op het moment dat het Rijk met twee extra reactoren instapt, of al bij de levensduurverlenging
  • We roepen de gedeputeerde op om heel alert op het vinkentouw te zitten dat het juiste moment daarvoor genomen wordt
  • Ook willen we benadrukken dat het dividendbeleid voor het CDA een belangrijk aandachtspunt is.

Veel gaat dus om de goede strategie – die zien wij hier liggen – hier kunnen we mee instemmen. Ook gaat het om het juiste moment: houd steeds de driedeling in de aandacht van betaalbaar, betrouwbaar, en inspraak en zeggenschap. Per saldo is inderdaad het aandeelhouderschap niet het goede instrument om iets voor de Zeeuwse belangen te kunnen doen.

Houd steeds de driedeling in de aandacht van betaalbaar, betrouwbaar, en inspraak en zeggenschap.

Dus moeten we een goed moment zoeken om afscheid te nemen. Zo staat het verwoord, zo willen we het doen. Maar niet per se op stel en sprong. Kies het juiste strategische moment en dat kan komen op het moment dat het Rijk belangen heeft om meer in te stappen.

Als laatste willen we de gedeputeerde nog vragen om mee te nemen dat de governance wel passend moet zijn bij de onderneming. Dat hoeft ook niet op stel en sprong, maar wel op een passend moment. Daarvoor dienen we samen met de SGP een motie in.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.