17 november 2023

Over de nadeelcompensatie: "De omgevingswet brengt veel noodzakelijke aanpassingen met zich mee."

Vrijdag 17 november - De invoering van de Omgevingswet brengt veel noodzakelijke aanpassingen met zich mee, waaronder het vaststellen van regels omtrent nadeelcompensatie en planschade. Het CDA staat achter het voorstel en stemt tevens in met het instellen van een bedrag van 300,- voor de aanvraagprocedure. In het geval van schadevergoeding wordt dit bedrag immers geretourneerd bij toekenning. Wanneer er schade wordt geleden als gevolg van infrastructurele aanleg, is het niet meer dan redelijk deze te vergoeden, zowel bij planschade als bij andere vormen van nadeelcompensatie. De uiteindelijke winnaars zijn de burgers, profiterend van verbeterde infrastructuur, zoals bij de aanleg van kabels, leidingen en glasvezelkabels. In dit licht is de gemelde nadeelcompensatie wellicht gerechtvaardigd en kan deze zich specifiek richten op het vergoeden van daadwerkelijke schade.

Bij dergelijke aanvragen ervaren mensen doorgaans geen inkomensverlies en zijn de schadeveroorzakende werkzaamheden doorgaans eenmalig van aard. Recentelijk hebben we echter een ander besluit genomen met betrekking tot de aanvraagprocedure voor vraatschade door ganzen, wat een wezenlijk andere kwestie is. In dit geval worden boeren benadeeld door vraatzuchtige ganzen, waarbij de schadevergoeding bedoeld is om het tekort aan inkomsten van de boeren te compenseren. Het centrale punt hierbij is inkomensschade, die zich over meerdere jaren kan uitstrekken. In tegenstelling tot de eerder genoemde situaties, is vraatschade vaak geen eenmalige gebeurtenis, maar kan deze jaar in jaar uit terugkeren. De drempel van 300,- voor het indienen van een aanvraag voor compensatie vormt hierbij een aanzienlijke belemmering, waardoor mensen mogelijk geen melding maken en daardoor inkomensschade lijden.

Het is van belang op te merken dat boeren door jaarlijkse meldingen een schadehistorie kunnen opbouwen, mits ze natuurlijk wel melden. Een drempel voor meldingen lijkt in deze context niet op zijn plaats. Het bovenstaande is echter niet van toepassing op het voorgestelde heffingsbedrag van 300,- als behandelkosten voor planschade- en nadeelcompensatieregelingen. In dit geval wordt de drempelkost vergoed bij toekenning, waardoor de genoemde bezwaren niet van toepassing zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.